Var femte kvinnlig doktorand mobbad senaste året

Fler än var femte kvinnlig doktorand vid Uppsala universitet säger att de utsatts för mobbning det senaste året. Det är betydligt högre än i riket. "Förfärliga siffror", säger professor Åsa Cajander.

Åsa Cajander är professor i informationsteknologi och rektorsråd i frågor om lika villkor.

Åsa Cajander är professor i informationsteknologi och rektorsråd i frågor om lika villkor.

Foto: Mikael Wallerstedt/Uppsala universitet

Uppsala2022-05-25 17:00

Kvinnor, studenter och doktorander är särskilt utsatta i högskolevärlden. Det visar en stor nationell enkätundersökning om genusbaserad utsatthet och sexuella trakasserier, där nästan 39 000 personer vid universitet och högskolor har svarat.

Nyligen presenterades de första resultaten och då fick även universiteten del av lokala siffror ur studien. Där visar det sig att Uppsala universitet sticker ut när det gäller mobbning.

21 procent av de kvinnliga doktorander vid Uppsala universitet som svarat uppger att de utsatts för mobbning de senaste 12 månaderna. Snittet i riket är 15 procent.

 – Det är förfärliga siffror. Jag tänker på vartenda enskilt fall. Det kan vara förödande för individen. Redan snittet i landet är förfärligt, säger Åsa Cajander, professor vid Institutionen för informationsteknologi och så kallat rektorsråd för frågor om lika villkor.

Varför Uppsala universitet sticker ut har Åsa Cajander inget svar på än. Nu inleds arbetet med att försöka förstå det, först genom att analysera datan.

Men när det gäller mobbning i universitetsvärlden så ser hon mönster som kan göra just doktorander mer utsatta.

– Här finns tydliga hierarkier, med en maktobalans mellan topp och botten, professorer och doktorander, där doktoranderna är i en beroendeställning. Det är en miljö med hård konkurrens om positioner och om pengar, en grogrund för en hård kultur.

När det gäller sexuella trakasserier så indikerar de nationella resultaten att det är vanligt att berätta om det man upplevt för någon. Det vill Åsa Cajander ta fasta på.

– Fokus framåt måste vara på en bättre arbetsmiljö, där man vågar berätta och där den som ser eller hör något inte bara passivt tittar på, säger hon.

När det gäller sexuella trakasserier skiljer Uppsala universitet inte ut sig jämfört med andra lärosäten.

– Där är vi lika dåliga som resten, säger Åsa Cajander.

Tidigare i år avslöjades flera fall av sexuella trakasserier inom den upplösta Institutionen för neurovetenskap. Men frågan om lika villkor ligger högt på dagordningen, försäkrar Åsa Cajander.

– Vi håller på med en ny plan för jämställdhetsintegrering där sexuella trakasserier är ett av två områden vi särskilt ska arbeta med.

Bland manliga doktorander uppgav 10 procent vid Uppsala universitet, mot 9 i riket, att de utsatts för mobbning senaste året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!