"En av de bästa studierna hittills"
Intressant och välgjord. Så betecknar Leif Busk, vetenskaplig expert vid Livsmedelsverket i Uppsala, den nederländska studien kring sambandet mellan akrylamid i födan och livmoder- och äggstockscancer.
Livsmedelsverket har gjort egna undersökningar som pekat på att det finns ett ganska svagt samband mellan vad människor uppger att de äter av olika livsmedel och hur mycket akrylamid, mätt i blodprover, de verkligen får i sig.
- Här har de holländska forskarna verkligen bemödat sig att visa att det finns ett nära samband mellan deras kostdata och det verkliga intaget av akrylamid, säger Leif Busk.
Han framhåller också att studien pekar på att akrylamid skulle kunna påverka cancerrisken genom effekter på hormoner snarare än genom att själv orsaka DNA-skador som ger upphov till cancerceller.
Den nya studien leder inte till några speciella åtgärder från Livsmedelsverkets sida. Ända sedan 2002 har verket hävdat en försiktighetsprincip när det gäller akrylamid i livsmedel.
- Industrin ska eftersträva att hålla nere mängden akrylamid i livsmedlen den tillverkar och konsumenten bör eftersträva att tillaga livsmedlen på ett skonsamt sätt så att det inte bildas mer akrylamid under själva tillagningen, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!