Emsize årets komet i Enköping
Snabbväxnade får man väl kalla enköpingsföretaget Emsize. Företaget har gått från 0 till en omsättning på 30 miljoner på sex år. År 2002 ökade man från 15 till 30 miljoner. Nyligen erhöll man utmärkelsen Årets Komet bland Enköpings företagare. Pionjärer. Och världsledande, kan man också skriva på visitkorten.
Emsizes maskiner kan göra flera meter höga emballage, som en av huvudägarna Niklas Pettersson här förevisar i företagets lokaler i Enköping.
Foto: Peo Österholm
Företaget har redan försäljningskontor i Tyskland, England och USA. Nästan allt går på export. Allt har gått så fort att den svenska marknaden har man knappt hunnit med alls. Orsaken till att det går så fort är helt enkel att enköpingsföretaget var först i världen att komma på att det är bäst om tillverkaren av en produkt själv också tillverkar förpackningen. Det sparar stora pengar.
- Man sparar lagerkostnader i och med att man inte behöver ha ytor stor som en fotbollsplan fyllda med förpackningar, säger en av huvudägarna, Lars Medin. Inköpskostnaderna för emballage kan nästan halveras. Tillverkare av förpackningar låter kunden anpassa sig efter tillverkaren, vi gör precis tvärtom. I och med att emballaget inte är större än nödvändigt sparar man också papperskostnader.
Volymåtgången mindre
När kunden sedan skall transportera iväg sina produkter blir volymåtgången mindre.
- Man slipper betala för att transportera luft.
I stället för stora lagerytor har maskinen ett dataprogram ställer om allt efter tillverkarens behov för dagen. Ett företag i USA berättar att man tidigare köpte in 337 olika sorters förpackningar. Efter köpet av enköpingsroboten köper man in bara 4 olika material men kan i gengäld tillverka 500 olika förpackningsvarianter. " Besparingarna blir så stora att pay off-tiden blir kort, kanske bara ett halvår.Lars Medin har räknat ut att antalet transporter från pappersbruket till kunden blir en tredjedel med Emsizes maskin.
Hela världen för fötterna
Medin är civilekonom och kom till företaget förra året från ABB i Västerås där han var divisionschef. Det behövdes en ekonom som kunde hålla rätt styrfart i företagets snabba expansion. De båda andra huvudägarna, Mikael Boström och Niklas Pettersson är civilingenjörer. När Boström berättar om verksamheten i Romberga verkar hela världen ligga för företagets fötter.
- Vi är en av de ledande i världen och har höga ambitioner. Det finns en stor potential.
Också Boström kom från ABB, närmare bestämt ABB Robotics i Västerås. Men den som närmast kanske kom med idén är Niklas Pettersson som tidigare arbetade i enköpingsföretaget Agencia, ägt av Mikael Boströms pappa. Det företaget tillverkade specialmaskiner av olika slag. Niklas och Mikael startade företaget 1998 och sökte riskkapital.
Internationell affärsverksamhet
Sådant är aldrig lätt men de lyckades skrapa ihop några miljoner och satte igång att utveckla den robotteknik de trodde på.
Sex år senare utses Emsize till Årets Komet bland Enköpingsföretagarna.
"På bara några års tid har de byggt en internationell affärsverksamhet som kan bli hur stor som helst," sa juryn i sin motivering.
Kunderna kan vara vilka företag som helst men möbel- och inredningsindustri är en viktig kundkategori. Man kanske skulle kunna tro att Ikea är den naturliga kunden för Emsize. men tvärtom är just Ikea den typ av företag man inte räknar med att nå eftersom Ikea tillverkar sina produkter i så stora serier att det lönar sig att köpa in emballage i olika storlekar i stora mängder utifrån.
I stället är det företag som tillverkar flera olika produkter. En optimal kund som verkligen skulle ha nytta av Emsizes emballagerobot är Jultomten. Men han finns ännu inte i Emsizes kundregister.
"Egna produkter"
Precis som ESK:s fotbollslag består Emsize ledning av "egna produkter". De båda 35-åringarna Mikael Boström och Niklas Pettersson är båda uppväxta i trakten, Mikael i Lillkyrka och Enköping, Niklas i Fjärdhundra och de var skolkamrater på tekniska gymnasiet i Enköping. Redan på högskolenivå startade de företag tillsammans och tillverkade en produkt, tallriksankare för fritidsbåtar. Tillverkningen skedde i Ryssland och man lyckades ta halva den svenska marknaden..
Också Lars Medin, nestorn i gänget, hela 37 år, är enköpingsfödd, i Vårfru norr om stan.
I grunden för maskintillverkningen har man två patent och ett tredje är på gång. På fabriken i Romberga arbetar 15 personer.
- Vi tillverkar dock inte komponenterna själva utan det tar vi från underleverantörer, berättar Mikael Boström. Men vi monterar och sluttestar här.
Dessutom har man tre personer på försäljningskontoret i USA, två i Tyskland och en i England.
- Vi är bara i början. Det är otroligt spännande.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!