Emma Frans: "Märkligt att själva ta så lätt på etik"

Det är oroväckande att etablerade forskare tar så lätt på frågor om etik. Det menar epidemiologen Emma Frans efter UNT:s avslöjande om spelet bakom den polisanmälda covidforskningen.

Emma Frans är epidemiologi och forskare vid Karolinska institutet. Medicinsk forskning handlar ofta om att rädda li, och det är inte ett argument för att göra avkall på etiken, menar hon.

Emma Frans är epidemiologi och forskare vid Karolinska institutet. Medicinsk forskning handlar ofta om att rädda li, och det är inte ett argument för att göra avkall på etiken, menar hon.

Foto: Staffan Claesson/UNT arkiv

Uppsala2021-05-31 12:00

Emma Frans från Uppsala är folkbildaren och epidemiologen vid Karolinska institutet som blivit ett av pandemins mest kända namn. Åtskilliga gånger har hon suttit med Uppsalaprofessorn Björn Olsen i tv-studion och tålmodigt svarat på frågor om smittspridningen. Hon har också uppehållit sig mycket runt hans person i sin bok "Alla tvättar händerna".

UNT har bett Emma Frans att kommentera det som framkommer i UNT:s artikel om covidforskning som utreds av åklagare för att den saknar etiskt tillstånd. I historien står professorerna Åke Lundkvist och Björn Olsen på ena sidan, och docent Erik Salaneck på andra.  

Emma Frans säger att hon "såklart reagerar på flera saker", inte minst på den rekordsnabba publiceringen av artikeln. I ett mejl ber Åke Lundkvist sin närmaste kollega Björn Olsen, huvudredaktör för den aktuella tidskriften, att "plöja upp" ett snabbspår så att artikeln publiceras på nolltid. Artikeln accepteras på mindre än 24 timmar från att den skickas in. Normalt sett tar den processen med granskning av oberoende forskare flera veckor.

– Visst kan det vara viktigt att få ut resultat snabbt, inte minst under en pandemi, och det finns sätt för det med ogranskade så kallade "preprints", utan att gå via sina kontakter och eventuellt runda granskningssystemet, säger Emma Frans.

När Erik Salaneck och en doktorand började ställa frågor om nödvändiga etiska tillstånd verkligen var på plats så fanns en chans för de inblandade att backa och göra rätt. Det hade kunnat inge förtroende, menar hon. 

Men i stället stod de kvar. Björn Olsen skriver exempelvis i ett mejl att det vore det värsta de kunde göra att avpublicera studien genom att formellt återkalla den. 

Emma Frans gör en koppling till en omdiskuterad formulering i en debattartikel som Björn Olsen och Åke Lundkvist skrivit under där Folkhälsomyndighetens tjänstemän påstods sakna talang.

– Då är det ju märkligt att de själva tar så lätt på grundläggande saker som etik. Etikprövningslagarna finns av en anledning, vi vet från historien att de behövs. Att resultaten har potential att rädda liv gäller egentligen ganska ofta med medicinsk forskning, det är inte en ursäkt för att göra avkall på etiken, säger Emma Frans.

I ärendet står dock ord mot ord i skuldfrågan. I sina yttranden lägger Åke Lundkvist allt ansvar på Erik Salaneck.

Det mejl till Björn Olsen och Erik Salaneck som Åke Lundkvist skrev när manuset var klart i april avslutar han: "Vittrar nu äntligen blod, mycket blod från FoHM:s toppskikt". FoHM är en förkortning för Folkhälsomyndigheten.

Citatet väcker frågor, menar Emma Frans.

– Vilket var egentligen syftet, undrar jag. Varför var det så viktigt att sätta dit Folkhälsomyndigheten? Vi forskare åtnjuter väldigt högt förtroende från allmänheten, men det är skört. Därför är transparens viktigt.

De enskilda personer som Emma Frans dock tänker mest på är doktoranderna, särskilt den som satts som huvudförfattare på den anmälda studien. 

– Jag känner väldigt starkt för doktoranden som verkligen har hamnat i kläm. Som doktorand är man i mycket stark beroendeställning till sina handledare och en väldigt utsatt person. 

Till UNT har Björn Olsen motiverat den exceptionellt korta publiceringsprocessen med att världen snabbt behövde tester av hög kvalitet och att testet bidragit till att rädda människors liv.

Detta har hänt

April 2020: Överklagandenämnden för etikprövning slår fast att forskning från Åke Lundkvists forskargrupp om antikroppsförekomst brutit mot lagen. Etiktillstånd saknas.

Oktober: Turerna runt en föregående studie om det snabbtest av antikroppar som använts blir en fråga för Uppsala universitets rektor. Två av forskarna bakom studien ligger bakom anmälan.

November: Rektor lämnar etikfrågan till Överklagandenämnden för etikprövning, Önep.

April 2021: Önep anmäler även denna studie till åklagare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!