EMA-ansökan klar att lämna till EU

På måndag, 31 juli, ska ansökningarna vara inlämnade från de EU-länder som vill ta över EMA, Europeiska läkemedelsmyndigheten, från Storbritannien efter Brexit.

Foto: Jessica Gow/TT

Uppsala2017-07-31 07:02

Sverige är ett av kandidatländerna som vill få EMA, och det är i Stockholm eller Hagastaden på gränsen mot Solna som det i så fall skulle placeras. Ambassadör Christer Asp som lett arbetet med att sammanställa Sveriges ansökan betecknar det svenska erbjudandet som starkt:

– Vårt erbjudande är så bra att vi objektivt sett bör ligga i topp bland kandidatländerna. För att inte ge konkurrenter möjlighet att anpassa sina erbjudanden efter vårt vill vi inte säga något närmare om vad det innehåller nu. Men att vi ser möjligheter att placera huvudkontoret antingen i Hagastaden eller i centrala Stockholm är känt sedan tidigare, säger Christer Asp.

Uppsala har tidigare diskuterats som en möjlig placeringsort, inte minst för att Läkemedelsverket redan finns här:

– Det är sannolikt en viktig komponent när beslut fattas om var EMA ska placeras. Nu är den brittiska motsvarigheten den största läkemedelsmyndigheten inom EU, följt av svenska Läkemedelsverket, säger Christer Asp.

Han säger att Uppsala kommer att ha en framträdande plats i det life science-kluster som Stockholm-Uppsala-regionen bildar.

Hela 22 länder har anmält intresse för att ta över EMA, men hur många av dem som också kommer att lämna in en ansökan återstår att se. Tidigare har de starkaste konkurrenterna till en placering i Sverige förmodats vara Danmark, Italien, Österrike och Nederländerna.

När ansökningarna lämnats in kommer EU-kommissionen att utvärdera dem. Politisk ställning kommer sedan att tas först i EU:s allmänna råd där Ann Linde, EU- och handelsminister, representerar Sverige. Därefter redovisas förslagen till statscheferna i Europarådet innan det går tillbaka till allmänna rådet för beslut i november.

Europeiska läkemedelsmyndigheten

EMA (European Medicines Agency) är EU:s läkemedelsmyndighet.

Myndigheten med omkring 850 anställda grundades 1995 och ligger nu i London.

EMA är en myndighet med fokus på samarbete och samordning. Det vetenskapliga arbetet görs på nationella myndigheter som det svenska Läkemedelsverket.

Tillsammans med de nationella läkemedelsmyndigheterna ingår EMA i systemet för läkemedelsgodkännande inom EU.

När Storbritannien lämnar EU flyttas EMA till ett EU-land och Sverige är ett av flera som vill få myndigheten.

I Uppsala–Stockholmsregionen finns en stark life science-sektor, den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC i Solna och Läkemedelsverket i Uppsala Science Park vid Dag Hammarskjölds väg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!