Elvaåringar rekryteras till gäng
Socialsekreterarna som ansvara för Gamla Uppsala har varit hårt belastade under året med en tredubbling av antalet ungdomsutredningar. Antalet beslut om placeringar av ungdomar utanför hemmet har ökat med drygt 45 procent. Dessutom har upptagningsområdet utökats, vilket har inneburit ytterligare ärenden.
— Det är märkligt att man i ett läge som detta, men växande problem i Gränby, samtidigt drar ned på socialtjänsten i området. Vi vet att ungdomsgängen rekryterar ända ner i 11-12-årsåldern. På sikt kommer det här kosta samhället mer, säger Birthe Fridh.
Höja ribban
Hon är chef för socialtjänstens barn-och familjeenhet för Gamla Uppsala-området och berättar att handläggarna är hårt belastade. Man har tvingats höja ribban ordentligt för insatser. Kontakter med förskolor och skolor har bland annat fått stryka ordentligt på foten.
— Det är en mycket beklaglig situation. I synnerhet små barns problem uppmärksammas ofta genom anmälningar från förskola och skola. Då är det viktigt att vi har skapat ett bra förtroende genom regelbundna kontakter, säger hon.
Ylva Byström, som är chef för ungdomsenheten för samma område, anser att situationen är bekymmersam. Efter jul förstärks enheten med en tjänst. För närvarande ansvarar enhetens åtta handläggare för runt 30 utredningar var.
— Man brukar tala om 20 ärenden som en mycket hög arbetsbörda. Arbetssituationen är extremt ansträngd.
Fler ärenden
Under 2003 inledde ungdomsenheten i Gamla Uppsala utredning i drygt 30 ärenden. Under perioden januari till och med november i år handlade det om 90 stycken. Dessutom tillkommer runt 20 ärenden för Vattholma och Svartbäcken, vilket innebär att antalet utredningar totalt sett nästan fyrdubblats.
— Den stora ärendetillströmningen har gällt just Gamla Uppsalaområdet med bland annat Gränby. Vid det senaste mötet med polisen tog vi emot hela 18 ärenden. Allt från narkotikabrott, misshandel och stölder. Problemen i Gränby tar en hel del tid. Även om polisen tar en stor del av ansvaret vad gäller exempelvis kartläggning av gängen, säger Ylva Byström.
Placeringar
I kommunen som helhet har besluten om placeringar av ungdomar (13-20 år) utanför hemmet, enligt lagen om vård av unga eller socialtjänstlagen, ökat med runt 20 procent jämfört med förra året. Vid en mätning i mitten av december handlar det om 430 beslut. I Gamla Uppsala-området har antalet beslut nästan fördubblats. Under januari till och med november fattades 44 beslut. Då ingår inte de beslut som avser längre placeringar och som fattas av placeringsenheten, vilket innebär att ännu fler ungdomar i Gamla Uppsala har varit föremål för placering.
- Det har gått långt innan vi fattar beslut om en placering utanför hemmet. Det är olyckligt att den här typen av beslut ökar, säger Ylva Byström.
Skolk
Den ökade arbetsbördan har inneburit att både barn- och ungdomsenheten har slutat att inleda utredning vid anmälning om exempelvis snatteri, såvida det inte rör sig om upprepade anmälningar. Anmälningar om skolk medför heller ingen åtgärd längre.
- Det är beklagligt eftersom forskning visar att just skolk bland barn och ungdomar kan tyda på andra problem, säger Ylva Byström.
Förutom ungdomsenhetens åtta handläggare arbetar sedan några månader tillbaka en anställd heltid med att telefonledes kontakta föräldrar med anledning av anmälningar om missförhållanden eller kriminalitet. Detta för att snabbt kunna avgöra om utredning bör inledas eller inte.
— Risken finns förstås att man missar att fånga upp något. Men vi insåg tidigt under året att vi omöjligt skulle hinna med att träffa alla föräldrar personligen, även om det naturligtvis vore det bästa. Som situationen ser ut är det rätt svårt att känna att Gamla Uppsala är ett prioriterat område, säger Ylva Byström.
UNT-fakta:
Inom socialtjänstens individ- och familjeomsorg finns en organisation för myndighetsutövning och en för råd- och stöd, som handlar om förebyggande insatser och frivillighet i kontakterna. På myndighetssidan hanteras ärenden som rör barn under 13 år vid barn- och familjeenheter medan ungdomsenheterna ansvarar för ungdomar från 13 till och med 20 år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!