– Nu när det så höga elpriser så är det jättemånga som hör av sig, och de flesta undrar hur de ska effektivisera sina el- och värmekostnader, säger Tara Marf på Energi- och klimatrådgivningen, en tjänst som boende i länets alla kommuner kan vända sig till.
När någon hör av sig börjar de alltid med att försöka ringa in var i hemmet som det största läckaget sker.
– Vi rekommenderar alltid att man börjar med att titta på tätningslister i fönster och dörrar. De måste vara hela, det är en enkel och billig investering. Sedan bör man undersöka isoleringen på vinden. Ungefär 35 procent av värmen försvinner från dörrar och fönster och omkring 20 procent via tak och golv.
Att sänka temperaturen hemma ger också en hel del. Tara Marf säger att man kan prova att sänka en grad och se om man märker någon skillnad. Det blir runt fem procent i besparing per grad. Samma sak med kylar och frysar, det finns ingen anledning att ha kallare än fyra respektive -18 grader. Och se gärna till att du kan dra fram och dammsuga bakom dem, damm gör att maskinerna jobbar hårdare.
– Varmvattnet kan man spara in på genom att ha en duschtimer och snålspolande munstycken. Det är en stor besparing.
Tara Marf tycker det är viktigt att ta in hela familjen i diskussionerna.
– Prata öppet om situationen. Berätta för barnen och gör dem medvetna om att vi befinner oss i den här situationen, att elräkningarna blir höga och att alla måste hjälpas åt.
Torktumlaren är en klassisk eldragare. Se till att hänga tvätten för självtork i stället, menar Tara Marf. Och det är viktigt att se över vilken temperatur man använder i tvättmaskin, diskmaskin och tumlare. Hon råder emellertid ingen att gå och köpa en ny, utan låta de vitvaror man ha gå hela sin livscykel. Sedan kan man fundera på att skaffa en som är bevisat energieffektiv.
– Man kan också fråga sitt elbolag om man kan få se sina timvärden. Och då se över 24 timmar exakt när hushållet använder mest el. Då hittar man kanske boven, och kan förändra sitt beteende för att minska de här topparna.
Tara Marf hälsar att alla som bor i Uppsala län kan vända sig till dem för att diskutera sin situation. Länsbor hittar mer information på hemsidan ekru.se. Man kan också läsa "Husguiden" på Energimyndighetens webb om man vill veta mer om hur man kan energieffektivisera sitt hem.