Elisabet, 79, synade bedragarnas nya, fräcka bluff

Elisabet, 79 år är ett av offren i den bedrägerivåg som nu sveper över Uppsalaområdet. Totalt har miljonbelopp försvunnit – genom en ny illmarig taktik hos bedragarna. Men Elisabet synade bluffen i tid.

En bedrägerivåg riktad mot äldre pågår just nu i Uppsalaområdet.

En bedrägerivåg riktad mot äldre pågår just nu i Uppsalaområdet.

Foto: Gorm Kallestad/Svetlana P Jansson

Uppsala2021-08-27 15:14

– Jag mår skitdåligt. Jag är ingen miljonär men blev så rädd att mina pengar hade försvunnit. Och jag känner inte att jag kan lita på att jag fick stopp på det i tid, säger Elisabet som vill vara anonym

– Bedragarna har ju mitt namn och min adress och vet allt, säger hon.

Elisabet som bor utanför Uppsala är en flera 40-talister som de senaste dagarna blivit utsatta för en ny typ av lömskt telefonbedrägeri. Nu vill hon varna andra för det som inträffade häromdagen då hon blev uppringd av en okänd, påläst och trevlig person, utan någon brytning.

– Han kunde hela mitt personnummer och min adress. Och så sa han att han var från Svea inkasso och läste upp ett ärendenummer och sa att jag hade en skuld på 18 000 kronor för en klocka. Jag blev livrädd, berättar Elisabet.

Att hon inte kände till fakturan skulle bero på att posten gått fel och hamnat på en adress i Solna, berättade bedragaren.

– Han babblade så mycket, jag vet inte allt han hann säga, berättar Elisabet.

undefined
"Det här är fruktansvärt fula brott där man ger sig på äldre och tar deras livsbesparingar", berättar Jonas Eronen.

Polisen arbetar just nu med över 20 ärenden bara från senaste veckan i Uppsalaområdet, med precis samma form av bedrägeri. Idén är ett slags dubbelspel där bedragarna får offren att vilja stoppa ett pågående bedrägeri där deras konton sägs länsas på pengar. 

Det hela går till så att när offret, precis som Elisabet, inte känner igen fakturan, så säger bedragaren i luren att det hela förmodligen rör sig om ett bedrägeri.

– Bedragaren säger sig då kunna koppla offret direkt till bankens säkerhetsavdelning, om offret bara berättar vilken bank man är kund hos, förklarar Jonas Eronen polis presstalesperson.

Då slår fällan igen. I kontakt med den påhittade säkerhetsavdelningen luras offret på bankuppgifter som säkerhetskoder, i tron att man förhindrar att ens pengar ska försvinna. I själv verket är det precis tvärtom: offret har just gett bedragarna tillgång till ens bankkonton som snabbt töms.

Men Elisabet lyckades avslöja lurendrejarna i tid.

– Egentligen verkade allt okej, och jag ville inte bråka. Men plötsligt kom det bara ur mig: "Och hur ska jag veta att du är du då?". Då la de på, säger hon.

Tyvärr lyckas inte alla undgå fällan. Bara under den senaste veckans bedrägerivåg i Uppsalatrakten har över en miljon kronor försvunnit. På nationell nivå handlar det om över 100 miljoner kronor årligen som försvinner i den här typen av brott, enligt polisen.

– Det här är fruktansvärt fula brott där man ger sig på äldre och tar deras livsbesparingar. Bedragarna är väldigt manipulativa och måna om det ska gå fort.  "Oj, vi måste få stopp på de här transaktionerna nu direkt.", säger de, och så vilseleds offret att tro att man själv tagit kontakt med bankens säkerhetsavdelning. Då vågar de uppge sina säkerhetskoder och liknande, säger Jonas Eronen. 

Med en snabb anmälan till polisen kan utredarna lyckas frysa pengar som man kunnat spåra. Men att ställa någon till svars är ändå svårt. Pengarna sätts in på konton som företräds av målvakter, alltså personer som inte är kontots verkliga innehavare.

Elisabet tog omedelbart kontakt med både sin bank och Svea Inkasso, som talade om för henne att hon just utsatts för ett bedrägeriförsök. Då anmälde hon till polisen som berättade att hon var långt i från ensam som utsatts.

– Det här var förbaskat obehagligt. Banditerna ligger alltid ett steg före, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!