Inför en fullsatt aula på Uppsala Musikklasser rabblade Elin Örndahl i klass 6A 402 decimaler på talet pi på fredagen. Därmed slog hon det förra skolrekordet på 312 decimaler. Hon berättar hur hon gjorde för att lära sig det.
– Jag rabblade om och om igen och la till en siffra för varje gång, ibland flera.
Hon har ganska bra minne, åtminstone när det gäller att lära sig glosor.
– Men jag kommer inte att minnas 402 decimaler om en månad, säger hon.
Ett tag trodde hon att en annan elev skulle vinna.
– Men han hakade upp sig.
Två diplom har hon fått, ett som klassmästare och ett som skolmästare. Dessutom har hon fått en chokladkaka, en flaska pommac och en pokal. Kanske blir det lite fira av när hon kommer hem också.
Elin Örndahl känner till att pi är ett tal man får när man delar cirkelns omkrets med diametern, men hon vet inte hur det används.
– Vi har inte hållit på med det än, säger hon.
Internationella pi-dagenfiras runtom i världen, uppenbarligen inte bara av matematiknördar. Egentligen har pi flera biljoner decimaler, men det förkortas 3,14. Att pi-dagen infaller den 14 mars beror på att den första gången firades i USA där man skriver datum med månaden först, alltså 3.14.
På Uppsala Musikklasser pratar de mycket om minnestekniker i skolan. Det berättar Pär Gudfastsson, lärare i matte och no. Till exempel kan man använda färgkoder, gruppera siffror eller skapa minnesbilder av hela rader.
– En elev i trean sjöng en sång med 168 pi-decimaler. Det som är kul är att de yngre och äldre eleverna kan tävla mot varandra. Det är ingen given fördel att vara äldre, säger han.