Så slår elevtappet mot skolornas ekonomi

Även om inga nya skolor byggs ökar notan för skollokalerna med drygt 1 580 kronor per elev och år, bara till följd av elevtappet. Det innebär också att Uppsalas friskolor kan få ett årligt påslag på 8 miljoner.

Carina Torpe Hansson, rektor vid Lindbackens skola, säger att effekten av de minskade elevkullarna blir ett stort slag mot skolans ekonomi.

Carina Torpe Hansson, rektor vid Lindbackens skola, säger att effekten av de minskade elevkullarna blir ett stort slag mot skolans ekonomi.

Foto: Johan Heimer

Uppsala2024-08-26 16:30

Nyheten i korthet

  • Elevtappet i Uppsala skolor ökar kostnaderna för skollokalerna med över 1 500 kr per elev och år, trots att inga nya skolor byggs.
  • För att upprätthålla nuvarande nivå på undervisning och resurser kan kommunala skolor behöva ett årligt tillskott på 42 miljoner när elevantalet är som lägst. Dessutom innebär reglerna att friskolorna behöver kompenseras med 8 miljoner årligen.
  • Trots elevminskningen kan kommunen tvingas bygga nya skolor på grund av dåliga arbetsförhållanden i befintliga byggnader, vilket ytterligare ökar den ekonomiska bördan.

Som UNT berättat väntas antalet barn i grundskolorna minska kraftigt. Kostnaden för skollokalerna försvinner inte bara för att antalet elever minskar. Även om ingen av de planerade skolorna byggs kommer därför lokalkostnaden att bli en tyngre börda för Uppsalas skolor.

När hyran för de lokaler som finns i dag ska fördelas på färre elever ökar hyrans del av skolpengen med 1 580 kronor per elev och år fram till 2034, då antalet elever i grundskolan väntas nå botten. För att lika mycket pengar ska gå till lärare, skolböcker och övriga kostnader i undervisningen behöver kommunen ge de kommunala skolorna ett årligt tillskott på 42 miljoner, när elevantalet är som lägst. 

För Lindbackens skola, där det går 638 elever, motsvarar den ökade lokalnotan, enbart på grund av elevtappet i resten av kommunen, årligen ungefär en miljon kronor.

– Det är mycket, säger Carina Torpe Hansson, rektor i Lindbacken när hon får ta del av beräkningarna.

Enligt nationella regler måste friskolorna också kompenseras för de högre kostnaderna i den kommunala skolan. Det innebär enligt UNT:s beräkningar att Uppsalas friskolor på grund av elevtappet får ett årligt tillskott på 8 miljoner kronor, även om deras förutsättningar inte förändrats alls. 

Men trots att antalet elever minskar kan kommunen ändå vara tvungen att bygga några av de skolor som man planerat för, vilket ökar den ekonomiska bördan för skolorna.  Det finns skolor som är i så dåligt skick att arbetsmiljön blir lidande. Bälinge skola, som UNT berättat om tidigare, är en av dem. "Hela situationen är en katastrof", beskrev en förälder skicket på skolan.

Läget är prekärt: Nya skolor har dyrare hyror än gamla. Till exempel beräknas årshyran för de nya skolorna i Gottsunda och Rosendal, där eleverna flyttat in denna höst, till 20,8 respektive 20,5 miljoner. Som jämförelse var lokalkostnaden för den utrymda Eriksbergsskolan i fjol 8,7 miljoner. Den nya Kvarngärdesskolan, som ska stå klar nästa höst, beräknas kosta 32,6 miljoner om året.

Kostnaderna för de nybyggda skolorna drabbar heller inte bara rektorn för den nya skolan. Lokalkostnaderna för nya skolor fördelas ut på samtliga skolor som en summa per elev i den totala lokalkostnadspotten, vilket gör att alla skolor får högre hyra när kommunen ersätter gamla skollokaler med nya.

Så här har vi räknat

Under 2023 var lokalkostnaden för Uppsalas kommunala grundskolor knappt 507 miljoner kronor. Utslaget på de drygt 22 000 eleverna i de kommunala grundskolorna innebär det att i genomsnitt 22 500 kronor av skolpengen går bort i hyra. När de nybyggda skolorna, Gottsundaskolan, Rosendals skola och Kvarngärdesskolan tillkommer väntas den totala årskostnaden öka till 572 miljoner, eller 25 400 kronor per elev, när även hyran för den stängda Eriksbergsskolan räknas bort.

Sedan har vi delat den totala lokalkostnaden med det förväntade antalet elever varje år. Om friskolorna, som i dag har kö till sina platser, lyckas behålla sitt elevantal kommer det 2034 att gå ungefär 21 000 elever i Uppsalas kommunala grundskolor. Det innebär att lokalkostnaden per elev blir ungefär 27 000 kronor, närmare 1 600 kronor mer, enbart på grund av det sjunkande elevantalet.

Friskolorna ska enligt reglerna få samma ersättning som de kommunala skolorna per elev. Det innebär att Uppsalas friskolor, som har 5 109 elever, får ett påslag på 8,1 miljoner till följd av elevtappet som kommunen håller övriga ersättningar till de kommunala skolorna på samma nivå när lokalpotten ökar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!