Elevprojekt fick ministerbesök

Svanenmärkta fonder och följderna av vad som avslöjats genom Panama-dokumenten var några av de ämnen som finansmarknadsminister Per Bolund tog upp då han besökte Katedralskolan på onsdagen.

Svanen. Gröna fonder med Svanenmärkning vill minister Per Bolund ska bli verklighet i ett avtal som förhandlas med fondförvaltare.

Svanen. Gröna fonder med Svanenmärkning vill minister Per Bolund ska bli verklighet i ett avtal som förhandlas med fondförvaltare.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2016-04-06 17:53

Besöket var ett resultat av det påverkansprojekt som Anna Andersson, Ida Cegerblad och Thi-Sofie Breding i klass S14B arbetat med.

Hur ska sparare kunna veta att de pengar de sätter in på fonder och i banker används till miljövänliga investeringar, var vad ville få svar på när de startade sitt projekt. Efter kontakter med Miljöpartiet i Uppsala hänvisades de direkt till ministern för konsument- och finansmarknadsfrågor, Per Bolund, även han miljöpartist. Ministern valde att själv komma till skolan med svaren, och i aulan fick då flera klasser tillfälle att lyssna till honom.

– Många sektorer måste samverka för att klimatpåverkan ska minska, energianvändning, transporter, boende och resande. Men också finansmarknaden, och det gäller såväl globalt som här i Sverige. Regeringens inriktning på att Sverige ska bli en av världens första fossilfria välfärdsnationer ger säkerhet för företag och investerare. Vi har också sett att miljösatsningar och en stark ekonomi går hand i hand, sade Peter Bolund.

Beskedet till eleverna när det gällde deras specifika fråga om hur sparare ska kunna veta att deras pengar investeras i miljövänliga verksamheter var att regeringen arbetar för att få fram ett avtal med fondförvaltare:

– Målet är att fonder ska kunna Svanenmärkas. Det skulle ge en märkning som utförs av en oberoende organisation och omfattar inte bara en miljömärkning utan också en kontroll av att mänskliga rättigheter respekteras, sade Per Bolund.

Vid frågestunden undrade en elev vad regeringen gör för att främja ett miljövänligt jordbruk.

– Vi arbetar för att göra det lönsamt att ställa om till miljövänligt jordbruk, och det är ett arbete som måste ske också på EU-nivå. En köttskatt är knappast aktuell eftersom gällande handelsavtal skulle göra att svenska bönder missgynnades. Alternativ kan vara skatt på diesel och handelsgödsel.

I en kommentar efter samlingen tillstod Per Bolund att sådana skatter slår direkt mot svenska bönder, men framhöll att svenska regler om djurhållning och antibiotikaanvändning uppskattas av konsumenter.

Om avslöjandena i samband med Panama-dokumenten sade finansmarknadsministern:

– Jag är glad att vi fått den här inblicken i en verksamhet som ansvariga myndigheter nu kan kräva uppgifter om. Finansinspektionen och deras motsvarighet i Luxemburg till exempel. Det har tagits steg för att utöka informationsutbytet mellan banker och skattemyndigheter, och Skatteverket får 10 miljoner kronor extra i år och 20 miljoner nästa år, för att arbeta med detta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om