Så tänkte eleverna efter mötet med en överlevare

Att möta en förintelseöverlevare är snart omöjligt. På Gottsundaskolan hörde tonåringar en av de sista vittnena berätta om barndomen i ett nazistiskt läger. Eleverna frågade om minnen, hat – och konflikten i Palestina.

Tystnaden i klassrummet är total när Steen Metz berättar om sina minnen från koncentrationslägret Theresienstadt i Tjeckien.

Tystnaden i klassrummet är total när Steen Metz berättar om sina minnen från koncentrationslägret Theresienstadt i Tjeckien.

Foto: Jeanina Santiago

Uppsala2025-03-04 18:00

Nyheten i korthet

  • Elever på Gottsundaskolan i Uppsala fick möjlighet att via Zoom träffa Steen Metz, en överlevare från Förintelsen, som berättade om sin barndom i ett nazistiskt koncentrationsläger.
  • Metz uttryckte oro över växande antisemitism och förnekelse av Förintelsen.
  • Läraren Agneta Wenngren, som organiserade mötet, påpekar att dessa möten snart kommer att bli omöjliga då överlevare från Förintelsen blir allt färre.

I klassrummet är det tyst. 23 elever och tre lärare har samlats framför skärmen i den nya skolbyggnaden, där ljusa väggar och modern teknik omger dem. Men orden som når dem kommer från en annan tid. En tid av hunger, rädsla och förlust. 

– Varje dag i lägret serverades samma mat: en vattnig potatissoppa, säger 90-årige överlevaren Steen Metz som idag bor i USA.

Via Zoom berättar Steen Metz på engelska om sin barndom i Theresienstadt, koncentrationslägret i Tjeckien, där han som åttaåring fördes in tillsammans med sina föräldrar. 

Han berättar om bland annat sin far som dog av hunger i lägret. Om de tjeckiska barnen han lekte med – de som en dag försvann, bortförda till Auschwitz. Om den systematiska utrotningen av Europas judar.

undefined
Steen Metz var bara åtta år när han och hans familj fördes till koncentrationslägret Theresienstadt. Hans far dog i lägret, medan han och hans mor överlevde.

I dag oroar han sig för den växande antisemitismen, för skadegörelse riktad mot judiska egendomar.

– Och fortfarande finns det människor som förnekar att Förintelsen ens ägt rum.

Efter föreläsningen får eleverna ställa frågor. 

undefined
"Efter en sådan traumatisk upplevelse kan det vara svårt att förlåta någon", säger Raian Abuhatab.

– Hatar du tyskarna? Kan du förlåta dem? säger Raian Abuhatab. 

Steen Metz skakar på huvudet.

– Det är inte tyskarna som gjort detta. Det är nazisterna. Jag kan inte förlåta vad nazisterna gjorde med mina föräldrar.

undefined
I sådana här boskapsvagnar transporterades judar och andra fångar till koncentrationsläger under Förintelsen, berättar Steen Metz.

En elev vill veta vad han tycker om dagens konflikter, om kriget i Palestina.

– Det är en hemsk sak. Vi hade inte lärt oss mer av historien, säger Steen Metz.

Men det som förbryllar några elever är att det finns människor som påstår att Förintelsen aldrig hände.

undefined
"Det är det sjukaste jag har hört att folk förnekar Förintelsen," säger Soraya Pettersson, som sitter längst till höger. Hon sitter tillsammans med sina klasskamrater på Gottsundaskolan inför det digitala mötet med Steen Metz.

– Det är det sjukaste jag har hört, säger Soraya Pettersson.

– Det finns ju så många bevis på att det hänt, säger Selma Antti.

undefined
På Gottsundaskolan lyssnar elever i årskurs nio till Steen Metz berättelse om Förintelsen. De är troligen den sista generationen som får höra de överlevande själva, enligt läraren Agneta Wenngren.

Läraren Agneta Wenngren är den som sett till att mötet med Steen Metz äger rum. Hon har i flera år ordnat digitala möten mellan elever och överlevare i skolor i Enköping, Östhammar och nu i år i Uppsala. Hon ser det som en unik möjlighet – men också en av de sista.

– De här människorna är över 90 år nu. Listan blir kortare och kortare. Det är eleverna i dag som blir den sista generationen som hör dem berätta.

undefined
Tre lärare har samarbetat för detta digitala möte med Steen Metz: Agneta Wenngren, Ragnar Backelin och Cissi Eriksson.

Hur tänker dagens unga om Förintelsen?

– Det är långt tillbaka i tiden, men vi ser fortfarande nationalistiska krafter och man gör skillnad på människor, "vi" och "dem". Det är någonstans där det börjar, säger historieläraren Ragnar Backelin, och fortsätter:

– Att ta upp Förintelsen är viktigt, för att påminna oss om vad som kan hända när det går riktigt snett. 

undefined
Engelsklärarna Agneta Wenngren och Cissi Eriksson leder det digitala mötet med Steen Metz, där eleverna får möjlighet att lyssna och ställa frågor på engelska.
Theresienstadt

Theresienstadt var ett nazistiskt koncentrationsläger i nuvarande Tjeckien under andra världskriget. Det användes som ett transitläger där många judar hölls innan de skickades vidare till förintelseläger som Auschwitz. Nazisterna använde det också i propaganda för att lura omvärlden att judarna behandlades väl. Trots detta dog tusentals människor där av svält, sjukdomar och misshandel.

Källa: Steen Metz och Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!