Sommargymnasiet är en andra chans

På Fyrisskolan är det inte sommarlov. Varje dag i fyra veckor kommer elever från hela kommunen hit för plugga ikapp. "Det är en andra chans" säger matteläraren Gyri Hansen Mohisenpour.

Mariam läser naturvetenskapsprogrammet och är på sommargymnasiet för att läsa upp matte 4 och kemi. Hon ser fram emot att snart få gå på ledighet och vila upp sig inför trean.

Mariam läser naturvetenskapsprogrammet och är på sommargymnasiet för att läsa upp matte 4 och kemi. Hon ser fram emot att snart få gå på ledighet och vila upp sig inför trean.

Foto: Jessica Eliasson

Uppsala2023-07-15 11:30

– Jag vill ju inte gå sommarskola två gånger.

Berhem Altun ska börja trean i höst. Nu spenderar han sina första veckor på sommarlovet med att plugga ikapp matten, för att få ett godkänt betyg. Han känner att det är nu det gäller.

Stundvis tycker han att matten både är tråkig och svår, och Berhem säger att det inte var förvånande att det behövde bli sommarskola för hans del. Nu vill han satsa så att han kan börja sitt sista år på gymnasiet med godkänt i matte.

– Det är lättare nu när jag bara har matten att tänka på, säger han.

Snart har du slutprov hur känns det?

– Jo, men jag kan nog klara det. Om jag pluggar lite extra i helgen, säger han.

Till Fyrisskolan kommer nu gymnasieelever från skolor runt om i kommunen för att plugga på sommargymnasiet. Dels är det elever som fått F i en eller flera kurser som får en chans att läsa sig till ett godkänt betyg. Det kan också vara de som går språkintroduktion eller som ska byta gymnasieprogram och till exempel behöver läsa till matte för att bli behörig.

– Många är väldigt ambitiösa och engagerade, säger Torhald Prevéus som är tillförordnad rektor under sommargymnasiet.

Det är frivilligt att gå på sommarskolan. För att få en gymnasieexamen får man ha 250 poäng icke godkänt.

– Men det är tyngre att dra med sitt F, så de här eleverna gör ett klokt val. Det är en andra chans, säger matteläraren Gyri Hansen Mohisenpour.

I personalen finns både legitimerade lärare och lärarstudenter, men det är de legitimerade som är behöriga att sätta betygen.

Sofia Tayar har nyss tagit sin lärarexamen men ännu inte fått sin legitimation, den får hon om några månader.

– Det känns väldigt bra att det här är mitt första riktiga lärarjobb. På praktiken har jag alltid haft min handledare men här har jag en egen kurs, säger hon.

Det här är ju elever som kanske har extra svårt för ämnet. Känner du att det har varit svårt?

– Det är en utmaning. Det är mer att tänka på, och många elever behöver mer stöd och anpassning. Det går fort också. Jag är lärare för de som läser nians svenska, och det är en hel kurs på bara tre veckor. Men de är bra träning, så jag tycker att det är roligt att det här blev mitt första jobb, säger Sofia Tayar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!