När nyheten om evakueringen av Eriksbergsskolan kom i höstas var beskedet att skolan ska rivas. Men det har visat sig vara förhastat, något beslut om rivning finns inte. Skolan kommer dock att tömmas till hösten 2024 ändå.
– Beskedet att skolan ska rivas bygger nog på ett missförstånd av hur man tolkat informationen på de första mötena. Vi måste göra en ordentlig utredning innan vi fattar beslut om vad som ska ske med lokalerna, säger Jesper Djupström, biträdande fastighetsdirektör på Uppsala kommun.
Att kommunen ändå beslutat att stänga Eriksbergsskolan beror på att lokalerna är slitna, samtidigt som man ser ett behov att bygga ut skolan så att den kan rymma fler elever. Tidpunkten, vid höstterminen 2024, är lämplig eftersom den nya Rosendalsskolan då står färdig.
– När man tar en ny skola i bruk finns det inte elevunderlag för att fylla hela skolan med elever med en gång. Då blir det en dyr hyra per elev. Nu kan vi fylla upp Rosendalsskolan redan från början med högstadieelever från Eriksbergsskolan, säger Jesper Djupström.
I slutändan handlar det enligt Jesper Djupström om att använda kommunens pengar så klokt som möjligt.
Han säger att det är ett grannlaga arbete att planera lokalförsörjningen för skolorna. Befolkningsprognoser och kommunens planer för nya bostadsområden är en del av de ingångsvärden som används. I Eriksbergsskolans fall handlar det om det planprogram som finns för omvandlingen av hela Eriksberg, vilket väntas ge ett ökat behov av skolplatser.
– I det arbetet är det ett pussel där vi försöker se till så att vi står med så få tomma platser som möjligt samtidigt som det måste finnas skolor för att täcka behovet, säger Jesper Djupström.
Petra Bruce, rektor vid Eriksbergsskolan, ser inte flytten som ett stort problem.
– Det är väldigt slitet i de nuvarande lokalerna. De signaler vi fått från Skolfastigheter är att många delar är så slitna att de kan sluta fungera när som helst. Jämför man med en bil är det som att man är nere på fälgarna och kör. Det går att köra, men det gnisslar. Och vi bör lämna skolan medan det finns en skola att flytta till, säger hon.
Eftersom eleverna går i högstadiet och är mer rörliga geografiskt så är avståndet till Rosendalsskolan inget stort problem menar hon.
– Vi har haft dialog med föräldrarna och det har inte kommit några negativa reaktioner. Det är bra och säkra cykelvägar genom Stadsskogen till den nya skolan i Rosendal. Då det är tonåringar det är fråga om så är föräldrarna vana att släppa i väg dem på cykel.
Beslutet om det blir renovering eller rivning beror i sin tur på vad de fördjupade utredningarna säger om skicket på skolan och vad de olika alternativen kostar. Enligt Jesper Djupström måste kommunen, som beställer den nya skolan av Skolfastigheter, bestämma inriktningen senast vid årsskiftet 2024/2025.
Renoveringen, eller rivningen, av skolbyggnaden kan dock börja mycket senare.
Innan spaden kan sättas i jorden måste man ta fram en ny detaljplan. Det är ett arbete som i normala fall tar cirka två år från det att man på kommunen bestämt vad man vill göra. Som jämförelse tog det drygt två år efter att Gottsundaskolan brann 2018 innan detaljplanen för den nya Gottsundaskolan kunde klubbas i plan-- och byggnadsnämnden.
Det här innebär att det förmodligen dröjer till åtminstone 2026 innan det står några grävskopor på skolgården.