– Jag har sett det ganska mycket i skolan. Polisen är här ibland och när jag cyklar hem har jag sett lite skumt folk runt om skolan. En person hade en stor väska en gång och frågade om det är jag som ska ha grejerna, säger Simon i årskurs 7, samtidigt som han flackar med blicken, delvis mot skolgården som är ett stenkast från oss.
UNT har varit på plats vid flera skolor i Uppsala och pratat med elever om att det på flera grundskolor i Uppsala förekommer drogförsäljning, något UNT rapporterat om. På grund av det känsliga ämnet och en viss oro väljer samtliga att vara anonyma.
Några personer passerar mig och Simon på cykelvägen intill och Simon avvaktar lite innan han fortsätter berätta.
– Man hör i matsalen att det snackas om att elever säljer droger, så man märker av det. Det känns osäkert. Jag går i den här skolan för sporten, och man känner sig väldigt osäker eftersom det finns kriminella på skolan. Det är inte jättekul. Det är stökigt och bråkigt. Många kriminella bryr sig inte om skolan eftersom de gör annat och har andra pengainkomster, säger han.
Ronia går i årskurs 8 på samma skola i Uppsala. Hon berättar att hon och hennes vänner hör att det pratas om droger i skolan.
– Kompisarna jag hänger med pratar inte om sånt, men det finns andra gäng i skolan som gör det. Det är dåligt eftersom barn kan se det och barn vet inte vad droger är. Om det hamnar i fel händer är det väldigt dåligt.
Simon känner sig orolig.
– En gång kom polisen med en hund som luktade på skåpen och jag har sett elever som har blivit borttagna av polisen. Det är en obehaglig känsla att det finns kriminalitet så nära en. Många tänker att det inte finns så nära, men det kan gå kriminella personer i min klass, parallellklass och i korridoren.
Simon har hört via kompisars kompisar som varit på fester där personer över 20 år köpt både alkohol och droger till minderåriga, från tolv år och uppåt. Att det är mest hasch och gräs, men att det även förekommer tyngre droger.
På en annan grundskola i en annan stadsdel i Uppsala berättar Matilda som går i åttan, att hon sett elever komma onyktra till skolan.
– Jag har sett det flera gånger. Lärarna märker det och tar tag i det. Men jag tycker inte att de ska ta eleven direkt från lektionen. Jag tycker att man ska försöka dölja det. Alla i skolan behöver inte veta. Det blir jättemycket konflikter och det sprids via sociala medier så fler får reda på det och personen får jättemycket kritik, säger hon.
På samma skola ska snart Liam gå ut nian.
– Droganvändning av elever tror jag händer precis utanför skolområdet eller längre bort. Det finns ett ställe en bit bort från skolan, där folk röker. Jag vet inte om de använder knark också. Men det har hänt att jag sett elever i närheten av skolan som verkade vara påverkade, säger Liam.
Idrottskillen Simon har valt att inte gå ut på kvällarna eftersom det är många gäng utomhus. Han tar sig mellan hemmet och skolan och till sina träningar. Han är tveksam till att det kommer bli en förbättring av droganvändningen.
– Just nu är det väldigt mycket droger, så det känns som att det kommer bli värre.
Samtliga elever heter egentligen något annat.
UNT har vid flera tillfällen sökt rektorerna på skolorna, men ingen har velat prata.