I somras fick Katteeleven Lisa Gebauer en idé efter att hon fått veta att Sprint-klasser (språkintroduktionsklasser för nyanlända) skulle flytta in till Katedralskolan.
Lisa Gebauer kände då att hon ville göra något för att hjälpa till att öka gemenskapen och bidra till integrationen mellan klasserna på skolan. Läxhjälp kändes inte som ett alternativ, hon tänkte att det Sprint-eleverna behöver i första hand är att få svenska vänner. Under hösttermin 2016 startade hon därför en förening ”Vänskap utan gränser” (VUG). Namnet symboliserar vad hon vill att föreningen ska sträva efter.
– Vi ska knyta vänskapsband oavsett om man läser olika program eller kommer från olika länder, säger Lisa Gebauer.
På VUG är alla välkomna och mötena ser olika ut från gång till gång, men syftet är detsamma, att umgås och prata.
– Vi spelar spel, målar, fikar, vid en träff bowlade vi och så har vi gått på bio vid ett tillfälle, säger Lisa Gebauer.
Hennes förhoppning med träffarna är inte bara att få nya vänner utan att det också ska bidra till att Sprint-eleverna på så sätt lättare lär sig att tala svenska.
Lisa Gebauer driver föreningen helt själv. För henne är det här viktigt, så pass att hon till och med finansierar några av aktiviteterna helt själv. Sedan har hon också fått en del aktiviteter sponsrade från olika företag. Hon säger att mötena fått fin respons och att tack vare VUG har hon fått många nya vänner.
För ett tag sedan beslutades det att Sprint-klasserna inför kommande läsår ska flytta från Katedralskolan.
Och Erik Ojala, gymnasiechef på Uppsala kommunen bekräftar också det här:
– Beslutet är fattat och klart, säger han.
I dag är Katedralskolan sedan några år tillbaka uppdelade i två delar. Västra-delen som är huvudbyggnaden på Katedralskolan (Skolgatan 2) och östra-delen (Skolgatan 53) som ligger en bit bort, där går i nuläget Sprint-eleverna tillsammans med två andra program.
Lisa Gebauer går sista terminen och enligt henne kommer föreningen troligtvis sluta till sommaren då hon tar studenten och i samband med att Sprint-klasserna flyttar från skolan.
– Det känns väldigt tråkigt, jag tror att om Sprint-eleverna fått varit kvar på skolan, så skulle VUG kunnat göra en stor skillnad för eleverna, säger Lisa Gebauer.
En framtidsdröm för föreningen hade varit om VUG skulle få växa vidare och att idén sedan skulle spridas till andra skolor som har Sprint-klasser, till och med över hela Sverige, säger hon.
På samma skola fast några kvarter bort i den östra-delen, pågår en namninsamling för att låta Sprint-klasserna få vara kvar på skolan.
När Edit Nagague fick höra att Sprint-klasserna skulle flytta från Katedralskolan kände hon att hon måste göra något.
Tillsammans med Fanni Sarkadi Kristiansson och ytterligare en vän, startade de en namninsamling och redan under en förmiddag hade de fått upp till 100 namn på listan.
Eleverna är eniga om att de tycker att Sprint-eleverna ska få vara kvar på skolan.
– Vi kommer fortsätta i den mån vi kan med det här, säger Fanni Sarkadi Kristiansson.
Trots att beslut är fattat, så vill de fortsätta kämpa för det här.