– Förmodligen kasseras många bra livsmedel i onödan bara därför att de passerat bäst före-datum, säger universitetslektor Ingela Marklinder vid Institutionen för kostvetenskap, Uppsala universitet.
I ”kylskåpsprojektet” – som hon gör tillsammans med doktoranden Mattias Eriksson vid Sveriges lantbruksuniversitet och i samarbete med Vetenskap & Allmänhet – kommer skolelever från hela landet under några veckor i höst att mäta temperaturen och inventera maten i sina kylskåp.
Eleverna kommer att mäta temperaturen på tre olika ställen i kylskåpet, kolla vilka livsmedel som förvaras där och ange om de anser att maten går att äta eller måste kasseras.
– Utifrån resultaten är det sedan meningen att man i klassen ska diskutera hur kallt olika livsmedel bör förvaras och hur länge de går att använda. En tumregel är att ju kallare förvaring, desto längre är hållbarheten, säger Ingela Marklinder.
Erfarenheten från liknande projekt som Vetenskap & Allmänhet bedrivit pekar på att åtminstone ett par tusen elever kommer att delta.
Mot slutet av året kommer resultaten av deras arbete att offentliggöras. Om de också ger upphov till någon vetenskaplig publicering är ännu oklart.
– Den stora behållningen av projektet är att skolan problematiserar och lyfter frågan om livsmedelsförvaring och matsvinn, säger Ingela Marklinder.
Elever tar tempen på kylskåp
I samarbete med forskare vid SLU och Uppsala universitet ska skolelever från hela landet ta reda på hur kallt vi har i våra kylskåp och hur mycket av maten i kylskåpet som aldrig blir uppäten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!