Elever skadade av glasrutor
På kort tid har två Uppsalaelever skadats vid olyckor med krossade glasrutor. På Sävjaskolan skar en elev av fingertoppen och på Valsätraskolan fick en elev skärskador i huvud och handled. Uppsala kommun kan nu tvingas till stora investeringar i säkrare glas.
— Eleven skar sig allvarligt och fick föras till sjukhus. En fingertopp skars av, säger rektor Eva Blidberg Helde.
På Sävjaskolan finns massor av glasrutor av just det slag om gick sönder.
— Eleverna springer ofta mot dörrarna och skjuter upp dem. Jag tycker att det här är obehagligt, säger Eva Blidberg Helde. Skolan anmälde olyckan till Arbetsmiljöverket, som gjort en inspektion vid skolan.
— Vi ser allvarliga risker och kommer att kräva åtgärder från kommunen, säger Ingrid Blomquist, inspektör vid Arbetsmiljöverket.
Med vid inspektionen var Rolf Sahlqvist från Uppsala kommuns fastighetskontor. Han bedömer att kommunen uppfyller de krav som finns på konstruktioner av det här slaget.
— Det är tjockleken på glaset det handlar om och kraven i byggnormerna uppfylls. Men verkligheten är tuffare och kräver mer. Vi ser mycket allvarligt på det här och så snabbt som möjligt ska vi åtgärda de känsliga delarna på Sävjaskolan, säger han.
Den krossade rutan har bytts mot en säkrare, med laminerat glas.
— Glaset måste bara hålla, även om det handlar om stora killar som knuffar in varandra i glaset. Det ska inte spela någon roll, säger Rolf Sahlqvist.
Glaskonstruktioner är vanliga i skolmiljöer. I dag onsdag är Arbetsmiljöverket och kommunen på inspektion på Valsätraskolan med anledning av en likadan olycka som den på Sävjaskolan. Där fick eleven tillbringa natten på sjukhus med skärskador i huvud och handled. Eleven ska också ha tappat relativt mycket blod.
— Vi är rädda för att det ser ut så här på många skolor. Men Sävjaskolan är nog extrem när det gäller mängden glas, säger Rolf Sahlqvist.
Problemet med de osäkra glasrutorna är nytt för fastighetskontoret och att två olyckor inträffat på kort tid betraktar Rolf Sahlqvist som en tillfällighet. Ändå måste nu en inventering av glaskonstruktionerna på alla skolor göras. Visar det sig att mycket glas måste bytas kan det bli kostsamt.
— Jag uppskattar att en ruta kostar 3 000 kronor att byta. På Sävjaskolan kan det handla om 80 rutor som måste bytas, så bara där kan det handla om en kvarts miljon kronor. Betänk sedan att kommunen har 100 till 120 skollokaler, säger Rolf Sahlqvist.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!