Elever rustar upp Gränbyskolan

Man får se upp, för på Gränby­skolan blir man i dessa sommarlovstider nästan omkullsprungen av hårt arbetande elever som slipar, målar och skottar jord. Sammanlagt 90 ungdomar mellan 14 och 17 år ska på kommunens uppdrag hjälpas åt att rusta upp den slitna skolan.

Nicholas Wallin-Nastaj, 15 år, är en av eleverna som rustar upp Gränbyskolan.

Nicholas Wallin-Nastaj, 15 år, är en av eleverna som rustar upp Gränbyskolan.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2005-06-21 00:00
Raz Sanatkar, 16, har blivit utnämnd till drottning av skottkärran. Hon har knappt tid att prata med UNT, men till slut hejdar hon sig efter att ha lämpat av ytterligare en kärra jord i rabatten.
— Jag gillar kroppsarbete och vill få så mycket som möjligt gjort på den tid vi har fått, säger hon och slänger en hastig blick på de 20 kubikmeter jord som väntar på att forslas till rabatterna.
— De är löjligt effektiva. Vi måste säga åt dem att ta rast, säger arbetsledaren Thomas Wallberg, som jobbar som vaktmästare på skolan.
Biträdande rektor Thomas Söderberg håller med.
— Jag har sällan sett sådan hög arbetsmoral.
Men allt är inte svett och slit. Det handlar om social träning också, att kunna arbeta i grupp och få nya vänner.
— Ibland smyger det sig in ett spontant vattenkrig eller en grillmiddag.
Kölista
Rika blir ungdomarna dock inte. Varje elev jobbar ungefär 3 veckor. Lönen är åldersbaserad och varierar mellan 32 och 56 kr i timmen. Ändå har det hänt att ungdomar som hört talas om projektet dykt upp oanmälda på Gränbyskolan i hopp om att få hugga i. Men kommunen har redan en kölista.
Arbetsuppgifterna varierar. Inomhus slipas och grundmålas just nu väggar, skåp och möbler. Utomhus står rabatterna först på agendan. Där det nu finns en gruskulle med några buskar planerar man att anlägga en boulebana. Tanken är att locka till sig den äldre generationen, berättar Thomas Söderberg.
— På så sätt skulle vuxna komma att vistas på skolområdet på kvällstid.
Thomas Söderberg hoppas att uppfräschningen av skolan kommer att leda till minskad förstörelse framöver.
— Det man har varit med om att bygga upp vill man ju inte riva ner, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om