Elever om sina matvanor

Det är svårt att äta hälsosamt när maten är processad och skolmaten är inte alltid så nyttig. Men det är viktigt att äta bra, tycker ungdomarna själva.

Foto: Anna Hellberg

Uppsala2017-03-07 09:06

Vi åker till Livets ords kristna gymnasium i Fyrislund för att diskutera matvanor med några gymnasister. Skolan är med i Riksmaten Ungdom och i matsalen sitter några elever i årskurs två. För några veckor sedan förde de matdagbok och hade stenkoll på vad de åt och drack.

– Det var intressant, för man tänker inte så ofta på vad man äter. Nu skulle vi bokföra allt vi stoppade i oss, säger Zoé Magnusson.

– När jag skulle fylla i enkäten tänkte jag ”oj, jag har visst stoppat i mig godis i dag”. Det hade jag aldrig tänkt på annars. Jag blev motiverad till att äta nyttigare och röra på mig mer, säger Rebecka Karhunen.

Moa Lindberg förstod däremot att hon åt för lite.

– Jag rör på mig så mycket i vardagen och insåg att jag behöver äta mer för att kroppen ska få i sig alla näringsämnen den behöver, säger hon.

Vad tänker ni om alla de matlarm som dyker upp titt som tätt?

– Jag brukar kolla upp vad som stämmer genom att titta på youtubeklipp som går igenom forskningen. Om man bara kollar rubrikerna blir man lurad, säger Zoé Magnusson.

Vid bordet bredvid sitter ett gäng sistaårselever. Christian Glamheden har lagt upp ett lass pannkakor och bönsallad på sin tallrik. Han tycker att det är viktigt att unga att äta bra.

– Vi är ju nästa generation som växer upp nu. Många i min ålder äter mycket godis. Själv tränar jag och ju mer man tränar desto mindre blir suget efter sött, säger han.

Bordsgrannen Megan Baez Nieto anser att pannkakor, som är dagens lunch, inte är riktig mat, skolmaten är inte alltid så nyttig. Hon är uppvuxen i Equador som hon beskriver som ett riktigt köttland.

– Jag brukade äta jättemycket kött och så gillade jag fettig mat. Jag blev beroende av skräpmat fast jag mådde dåligt av det. Men sen när mamma började laga nyttig mat blev det bättre, annars skulle jag nog slarva och ta det som går snabbast.

Rebecka Roriguez, som är vegetarian, tycker att det är ett problem med att en så stor del av maten i butik är processad.

– Det är jättesvårt att hitta rena livsmedel utan socker. Så borde det inte vara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!