Elever och personal drabbas av besparingar
Inställda lektioner och mindre julpyssel är resultatet av inköpsstoppet i skolan.
I Årstaskolan i Uppsala har inköp av nya böcker fått vänta och man försöker minska pappersåtgången. Men det som verkligen bekymrar rektor Carina Bellbring är vikariestoppet:
- När lärare varit sjuka har vi delat klasser i mindre grupper som fått vara med i andra klasser. Fritidspersonalen har fått gå in, och musik- och idrottslärarna fått ställa in sina lektioner för att ta en klass.
Särskilt stressigt har det blivit för personalen i särskolan som i vanliga fall har ett barn per vuxen.
- Nu har det ibland blivit två barn per vuxen. Hittills har det fungerat bra, men det håller inte i längden, säger Carina Bellbring.
Det var i mitten av oktober som inköps- och vikariestoppet infördes i Uppsalas grundskolor för att få ekonomin under kontroll. De flesta rektorer som UNT pratar med har märkt av effekterna.
- Det har gått ut över eleverna eftersom vi till exempel inte har kunnat julpyssla som planerat. Det har också hänt att lektioner ställts in i de äldre årskurserna. Och personalen belastas mer, säger Jan Karlsson som är rektor på Domarringens skola.
Sywonne Helmersson, rektor på Heidenstamsskolan och Bellmansskolan, säger att hon ändå tar in vikarier till de yngre barnen. Men om lärare i de högre årskurserna är sjuka får deras kolleger täcka upp.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!