Elever kritiska till privatisering

De två privata företag som tagit över delar av svenska för invandrare-undervisningen i Uppsala får kritik.

Uppsala2008-11-21 06:00
Elever uppger att de får för lite lärarledd undervisning och att de inte får hjälp att hitta praktik. Men företagen tillbakavisar kritiken.
- Jag vill ha jobb och betala skatt. Men vem vill ge mig jobb nu när jag gått tillbaka i min språkutveckling?
Så säger en av de fyra elever som läser svenska för invandrare, SFI, som UNT träffat. Eleverna vill vara anonyma av rädsla för att göra sig osams med sina lärare på de två nya SFI-skolorna i Uppsala: Lernia och Hermods. Men de vill ändå berätta.

Till i höstas skötte kommunen all SFI-undervisning. Men i en upphandling förlorades två tredjedelar av verksamheten till de privata företagen Hermods och Lernia.
Efter att ha förlorat var stämningen låg i den kommunala SFI:n. Men skolans biträdande rektor, Eva Grass, säger att det inte är därför som hon är kritisk.
- Jag accepterar att vi förlorade. Men hur kan Lernia och Hermods få högsta kvalitetsbetyg i en upphandling och sedan ha så missnöjda deltagare?
Enligt Eva Grass träffar personalen på den kommunala SFI-utbildningen dagligen före detta elever som inte är nöjda med företagen.
- Jag har aldrig varit med om ett så massivt missnöje, säger hon.

SFI-eleverna som UNT träffat går både på Lernia och Hermods. Via en tolk berättar de att deras svenska försämrats sedan de bytte till de privata företagen.
- Halva dagarna gör vi övningar på datorn, utan lärare att prata med. Det inlärningssättet passar inte mig, säger en av eleverna på Hermods.
Eleverna på Lernia är missnöjda med att skolan inte hjälpt alla med en praktikplats och att det inte finns någon kurator.
- Vi har varken hörförståelse eller grammatik, utan läser mest tidningar. I början blandades dessutom elever med olika språknivåer i samma grupp. Men det är ändrat nu, säger en elev på Lernia.

Stefan Bergström är rektor och anställd av kommunen för att kontrollera Lernia och Hermods. Han känner igen kritiken.
- Det fanns ett missnöje, men det har planat ut. Lernia och Hermods har gjort allt för att rätta till saker.
Själv ska Stefan Bergström snart gå över till en chefstjänst inom Lernia. Men det påverkar inte hans omdöme, säger han:
- Min roll som kommunal rektor har varit att se till att företagen följer reglerna och det har jag varit strikt med.
Stefan Bergström har intervjuat 120 av eleverna på Lernia och Hermods och tycker att han har belägg för att kritiken kommer från en liten grupp.
- Ungefär 10 procent är kritiska, säger han.
Men Lennart Andersson, som är chef för kommunens introduktions-och socialbidragsenheter, håller inte med:
- Kritiken är ett återkommande tema när vår personal träffar SFI-deltagarna. Den är så genomgående att det inte kan vara enstaka individers yttringar.
Christian Thomsen, som är platschef på Lernia i Uppsala avfärdar dock kritiken.
- Att vi inte har grammatik och hörförståelse stämmer inte, säger han.

Christian Thomsen medger att Lernia hittills inte kunnat hjälpa alla med praktik.
- Tyvärr har vi inte hunnit fixa platser i den omfattning vi hade hoppats. Men att vi inte har någon kurator är ett val som kommunen gjort. Det ingick inte i upphandlingen.
På Hermods tar man emot elever som har en akademisk examen från hemlandet och utbildningen sker delvis på distans via dator.
- Hos oss måste man ta mer egna initiativ än i traditionell SFI. Men vi har ändå tillräckligt med lärarledd undervisning, säger Keith Fransson som är vd.





1 200 SFI-elever i Uppsala

Svenska för invandrare, SFI, är en utbildning i det svenska språket och samhället för vuxna som inte har svenska som modersmål.
I Uppsala finns cirka 1 200 SFI-elever. Efter en upphandlingen i våras ville politikerna att kommunen skulle behålla 35 procent av eleverna och att Lernia och Hermods skulle dela på 65 procent.
Men så har det inte blivit. I dag har kommunen i stället 60 procent av eleverna och Lernia och Hermods delar på återstående 40 procent.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!