Elever i sorg och chock efter knivdramat
Stämningen på Eriksbergsskolan i Uppsala präglades på måndagen av det bråk som inträffade efter ett skoldiskotek i fredags kväll. Flera elever blev då vittne till hur en 16-årig kille blev svårt skuren.- Det kändes overkligt, som på film, säger Rebecka Svalland, som går i nian.
— Det känns otäckt. Jag kommer aldrig mer få gå på skoldiskotek för mamma och pappa, säger Emil Brännström, som går i sexan.
Eleverna har under förmiddagens lektioner fått prata om det som hänt. Annan undervisning har fått stå tillbaka. Några teman har varit rasism och vad 30 november (fredagens datum) står för. Anledningen är att bråket uppstod mellan killar med utländsk respektive svensk bakgrund. Enligt polisen rör det sig dock inte om något renodlat invandrargäng.
— I dagsläget vet vi inte säkert om bråket hade rasistiska förtecken. Men det känns ändå viktigt att ta upp den aspekten med eleverna när det börjar talas om invandrargäng och så, säger rektor Lisa Wolf, som också betonar att bråket uppstod efter att diskoteket i skolans matsal stängt för kvällen.
— Men även om skolan inte hade något ansvar för eleverna vid tillfället känns det viktigt att ge alla som vill möjlighet att prata om det som hänt, tillägger hon.
Risk för mer bråk
På skolgården berättar några elever för oss om bråket mellan "invandrargänget" och några svenska killar, varav vissa beskrivs som "skinnskallar". Sören Nyström, som är fritidsassistent på skolan, uttrycker oro för att det ska bli mer bråk.
— Många är väldigt arga och ledsna. En del skyller bråket på invandrare utan att tänka, säger han.
Varken 16-åringen som fick allvarliga skador eller den misstänkte gärningsmannen går på Eriksbergsskolan. Det gör däremot den kille som blev misshandlad med slag och sparkar.
— Jag stod här och såg när de slog och sparkade honom. Det kändes overkligt, som på film. Alla bara skrek, säger Rebecka Svalland, som går i nian.
Hon såg delar av det tumultartade bråket, liksom fler andra elever som UNT talar med. Uppgifterna om vad som egentligen hände går dock isär. Någon uppger att gärningsmannen använde kniv, medan andra nämner en planka med spikar.
Anonyma vittnen
Gemensamt för flera av eleverna som blev vittne till hur 16-åringen skadades är att de vill vara anonyma. De är rädda för repressalier.
— Det är nog många som kan peka ut flera i gänget, men som inte vågar. Själv har jag ringt in till polisens tipstelefon. Det får räcka, säger en kille.
Han hängde utanför diskoteket efter stängning tillsammans med två kompisar. En av dem ringde efter ambulans när det första offret föll till marken efter slag och sparkar. De såg därefter hur 16-åringen låg skadad på marken, men uppfattade inte själva hugget. När UNT träffar dem är de mycket dämpade.
— När vi kom fram satt han på knä och andades konstigt. Det var mycket blod. Sedan kom det föräldrar springande. Många skrek. Allt gick så fort. Man hann varken tänka eller bli rädd. Men chocken kanske släpper om ett tag, säger en av dem.
Lugnt på skoltid
Flera elever berättar att det inte är första gången som gäng dyker upp för att bråka i anslutning till eller efter skoldiskotek. Än så länge tycker de dock att det är rätt lugnt på skoltid. Rektor Lisa Wolf instämmer.
— Men den här händelsen visar hur det grova ungdomsvåldet håller på att tränga sig in i skolans värld. Det behövs fler fältassistenter och poliser för att möta det här problemet. Skolan kan inte hålla koll på eleverna 24 timmar om dygnet. Förhoppningsvis händer det något efter den här tragiska händelsen. En ung person höll trots allt på att mista livet, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!