Elever i aktion mot skolnedläggelser
Elever på några av Uppsalas nedläggningshotade skolor försöker påverka politikerna genom demonstrationer och namninsamlingar. - Jag engagerar mig eftersom våra lärare är fantastiska, säger Nicklas Centring på Valsätraskolan.
Susanne Bondeson och Nicklas Centring var försedda med flygblad och protestlistor. Erica MacDomall skriver på listan.
Foto: Emma Wikblom
Valsätraskolan har prytt sin fasad med en stor banderoll med texten "Kommunal kvalitet Valsätras idé" som eleverna gjort och i går demonstrerade elever och föräldrar vid barn- och ungdomsnämnden möte.
Inför demonstrationen raggade Valsätraeleverna namnunderskrifter på Stora torget i centrala Uppsala.
- Vi vill att vår skola ska vara kvar. Annars måste lantisbarnen från Ramsta åka jättelångt för att gå i skolan, säger Nicklas Centring som går i nian och är elevrådsordförande.
Tillsammans med Susanne Bondeson, som också går i nian, delar han ut flygblad till förbipasserande. Påfallande många stannar och visar intresse.
Valsätraskolan har en bra sammanhållning, roliga profiler på undervisningen och engagerade lärare, tycker både Nicklas Centring och Susanne Bondeson.
- Inga elever lämnas utanför av lärarna. Jag är till exempel dyslektiker och har aldrig haft ett betyg i engelska men nu har jag g, säger Susanne.
Att Valsätraskolan får vara kvar är inte minst viktigt för åttorna, tycker hon.
- De har just lärt känna sina lärare och fått sina första betyg. Måste de byta skola och lärare kan betygen försämras.
På Lyckeboskolan i Storvreta är skolgården full av barn. I ett hörn står treorna Moa Jansson och Petrus Ericson tillsammans med tvåan Clara Festin. De har förstått att skolan kan läggas ner och eleverna flyttas till Storvretaskolan eller Pluggparadiset. Det de tycker de inte om.
- Det är mycket längre att gå till de andra skolorna. Nu tar det bara en och en halv minut för mig hemifrån, säger Clara Festin.
Lyckeboskolan har bara fyra klasser, en av varje från förskoleklass upp till trean, det tycker Petrus Ericson är bra.
- Jag vill att mina småsyskon ska få en chans att gå här. De flesta barnen känner varandra och vi vet varandras namn, då behöver man inte skrika "du där" när man leker Dunken.
Moa Jansson säger att hon känner sig trygg på skolan och att ingen blir mobbad.
- Och så är fröknarna snälla, tillägger hon.
Även Lyckeboskolan har ordnat en namninsamling.
Men alla skolor är inte lika högröstade. På Bäcklösaskolan känner man sig tagen på sängen sedan personalen nyligen fått signaler om att skolan fortfarande är nedläggningshotad. Läraren Torbjörn Taxén berättar att Bäcklösaskolan legat lågt eftersom de trott sig vara avförda från nedläggningslistan.
- Vi hade kanske hamnat i en falsk trygghet. Just nu är alla arga, oroade och ledsna, säger han.
Nu ska det däremot bli ett föräldramöte, flera föräldrar har redan hört av sig och bett personalen föra deras talan.
- Vi har många föräldrar med invandrarbakgrund som har svårt med språket och det kan göra att vi inte hörs lika mycket. Men jag hoppas att politikerna ser till fakta när de avgör vilken skola som passar bäst att lägga ner. Att skolor har väldigt starka föräldragrupper ska inte vara avgörande.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!