Elever blir inte mätta av skolmaten
Eleverna på Gränbyskolan i Uppsala klagar på att de får för lite skolmat och inte blir mätta. En anledning till problemet är att skolan saknar egna tillagningsmöjligheter. Köket är slitet och trångt. Trots påstötningar från skolledningen om krav på tillagningskök har det varit kalla handen från ansvariga. Eleverna får därför nöja sig med mat från en förenklad matsedel.
Eftersom enbart potatis kan lagas på Gränbyskolan har vaktmästaren fått åka iväg till Bolandsskolan, där maten tillagas, för att hämta ytterligare portioner. Konsekvensen har blivit att eleverna kommit för sent till nästa lektion.
Ofta finns det skyltar som anger hur mycket man får ta av kött eller fisk. I dag är det tre fiskpanetter per portion som gäller.
- Det bästa vore om portionerna var större. Då skulle vi ju inte ta så mycket mat, säger Linda Lundgren.
— Vi växer ju och behöver stora portioner. Det är väl bra att vi äter? säger Lisa Fjellström. Nu hoppas jag snart att det blir bättre.
En del elever hoppar över grönsaker, smör och bröd.
— Jag tycker att man måste kunna få äta sig ganska mätt på själva maten, säger Linda Lundgren.
Emira Peterson är elevrådsordförande och hon vill nu starta ett matråd där personal och elever ska ingå.
— Jag vet inte vems fel det är att det blir så här. Men jag hoppas att det snart ska bli bättre. Vi har haft en dialog med politiker om detta när de var här på skolan.
Sedan ett år tillbaka är Wivianne Sundbom husmor på Gränbyskolan. Det märks att hon månar om elever och kökspersonal. Hon säger sig förstå elevernas besvikelse när det inte finns mat, men framhåller att det finns vissa överdrifter.
— En del elever tar väldigt mycket kött till exempel, och nästan inga grönsaker. De tänker inte på att maten måste räcka till alla deras kamrater. Men det problemet tror jag finns på alla skolor. Fast när jag vet att maten är populär, som pizza, då beställer jag mer.
På Gränbyskolan äter dagligen 550 högstadieelever och 250 låg- och mellanstadieelever från Liljeforsskolan. Utifrån olika omräkningsfaktorer beroende på hur stora barnen är gör detta att 900 portioner dagligen går åt på skolan.
Såväl Wivianne Sundbom, biträdande rektor Tomas Söderberg och Monica Rönn kommunens kostchef säger att det varit problem med matleveranserna. Vid något tillfälle kom 85 portioner för lite.
Men Ulla Livfeldt, chef för Bolandsskolans kök hävdar att skolan får vad de beställer.
— Dessutom kommer det ju ofta tillbaka ganska mycket mat. I dag har de skickat tillbaka sju bleck med fisk, säger Ulla Livfeldt.
Skolan har länge kämpat för att få ett eget kök. Mottagningsköket är minimalt och Wivianne Sundbom säger att hon ständigt måste bryta mot livsmedelslagen för att få det hela att fungera. Serveringsvagnarna är så slitna att de när omöjliga att hålla rena. Det finns inga avsvalningsmöjligheter så alla rester måste gå i retur och direkt till kompostering. I en liten varmluftsugn tillagas potatisen 15 omgångar.
Förra året anmälde skolan själv bristerna i köket till miljökontoret. De gjorde en inspektion och en del smärre åtgärder gjordes. Men grundproblemet kvarstår; köket är trångt och Ofunktionellt.
— Att det var problem med livsmedelshanteringen var inget som framkom vid inspektionen. Vi kan inte se att det är något problem med logistiken, säger Anna Axelsson, chef för kommunens livsmedelstillsyn.
Men Monica Rönn, chef för kostservice är av en annan uppfattning:
- Köket är dåligt. Det har varit en katastrof jämnt.
En konsekvens av detta är att köket enbart kan erbjuda en rätt dagligen. Eftersom Bolandsskolan tillagar drygt 4000 portioner dagligen har man endast möjlighet att erbjuda mat från en förenklad matsedel. De fiskrätter som serveras är snarlika, falukorv i ugn är just falukorv och inget mer. På andra skolor förgylls ofta rätten av lite gratinerade tomater och kryddor.
Bengt Sandblad, ordförande i barn- och ungdomsnämnden säger att han inte känner till problemen med tillagningsköket på Gränbyskolan.
- Detta är egentligen en fråga för produktionsnämnden. Men är det så att detta inte fungerar får man vidtaga åtgärder. Maten ska vara av bra kvalitet och det kan vi inte göra avkall på. Nu får vi ta upp detta för att se om maten är bra nog, säger Bengt Sandblad.
- Vi har pekat på det här problemet länge. Det är orimligt att eleverna får vänta på maten i 45 minuter och vi vill ha ett tillagningskök. Detta är framfört till ansvariga skolchefer och vi har nu fått beskedet att ligga lågt med kravet tills vidare. Ska vi kunna beställa mer mat till måste vi ha mer pengar i anslag. Hälften av våra elever går i fotbollsklass och jag tror att de äter mera även om jag inte kan leda det i bevis. Tidigare svarade Medirest för maten men eftersom vi var missnöjda med kvaliteten på deras mat sade vi upp avtalet, säger Tomas Söderberg, biträdande rektor.
Råvaror till en mellanstadieportion i Uppsala kostar i genomsnitt 6,79 kronor. Gränbyskolan betalar 14 kronor per portion plus frakt till Bolandsskolan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!