Elever besvikna efter beskedet om nedläggning

Det var inte svårt att märka besvikelsen bland elever på Linnéskolan, dagen efter för­slaget om att skolan ska läggas ned.

Thomas Clavebring och Gustaf Smith är besvikna efter beslutet.

Thomas Clavebring och Gustaf Smith är besvikna efter beslutet.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2008-09-18 09:16
- Linnéskolan är en väldigt bra skola. Jag tycker att det ska finnas kommunala skolor och inte bara friskolor, säger Amanda Hedberg, som vi träffar utanför skolbyggnaden.
Flera av gymnasieeleverna på ­Linnéskolan är påtagligt besvikna över beskedet och drar sina slutsatser: den borgerliga majoriteten vill ha fler friskolor, därför lägger man ned en centralt be­lägen skola som kan omvandlas till friskola.
- Moderaterna vill forsa fram med friskolor. Det är tillräckligt som det är med friskolor, säger eleven Marcos Monserratt.

Elever berättar hur de förra året stred för att Linnéskolan skulle bli kvar. Desto mer bedrövligt känns förslaget som nu kan innebära att skolan läggs ned.
- Det här är mitt sista år, men ändå ? de som går efter mig borde få uppleva Linnéskolans anda med lärarna och läget i centrum, säger Marcos Monserratt.
Rebecka Nilsson som kommer till skolan vid halv tio på torsdagsförmiddagen förstår inte varför just Linnéskolan föreslås läggas ned.
- Den har ju det bästa läget av alla skolor.
Kompisen Matilda Pettersson håller med.
- Skolan har ju funnits här i ­jättemånga år. Min mormor gick här när hon var liten, säger hon och pekar mot Magdeburgska skolbyggnaden som är en del av Linnéskolan.

Thomas Clavebring och Gustaf Smith, som kommer traskande i höstlöven på skolgården, ser inte fram emot att byta skola, med tanke på att den här ligger så centralt.
- Det var ju lite därför man började här, säger Thomas Clavebring.
Anna Nilsson instämmer:
- Alla som går här har valt att gå här. Då ska man väl få göra det.
Jennifer Jansson, som går and­ra året, vill inte byta bort den gemenskap och trivsel som hon och ­andra känner på skolan.
- Jag vill inte gå på Katte i alla fall. Det är för mycket elever där.

Om det inte blir Linnéskolan, kan det bli Katedralskolan eller Celsiusskolan som får spara på lokalutrymmet. Förslaget möts med förvåning från Katedralskolans ledning:
- Det är ett främmande förslag för mig. Katedralskolan är en väl fungerande skola och en institution som är väl förankrad i Upp­salas medvetande, säger rektorn Heléne Lagerquist.
Celsiusskolan konstaterar att man inte ligger som första alternativ i sparförslaget.
- Visst finns det en oro, men den är inte så djupt rotad, säger rektorn Daniel Larsson.

FAKTA
Beslut i oktober
Onsdagen 24 september anordnar politikerna en medborgar­dialog för allmänheten. En vecka senare ska politikerna i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden fatta ett vägledande beslut. Två veckor senare, 15 ­oktober, fattar nämnden beslut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!