Elever åker på semester utanför loven

Det blir allt vanligare att elever i Uppsala kommun begär ledigt från skolan. Oftast för att resa.­- Det börjar bli för mycket. Eleverna är nog stressade ändå av att hinna med i skolan.

Uppsala2008-03-16 00:01
Det säger Leif Ericsson som är rektor på Gränbyskolan. Han är en av flera rektorer som anser att det är fler elever i dag än för fem tio år sedan som begär ledigt från skolan ett antal dagar. Vanligtvis handlar det om ledighet för att kunna åka på en fjäll- eller charterresa tillsammans med familjen eller släkten.
Särskilt elever i åttan och nian är uppstressade över betygen, och de får det ännu jobbigare om de missar en skolvecka, anser Leif Ericsson.
- Ibland kan man tycka att man är för snäll med att bevilja ledighet. Men det är svårt att säga nej - om hela släkten åker, ska det här stackars barnet vara hemma själv då?

Varför har det blivit vanligare med ledighetsansökningar tror du?
- Kanske för att den svenska ekonomin är bättre och att familjer som förr inte hade råd att resa alls nu kan det, men bara vid sidan av loven då det är billigare.
Kristina Söderlund, rektor på Skuttunge skola och Björklinge kyrkskola, tror på samma förklaring.
- Det vore såklart önskvärt att familjerna använde loven till att resa iväg, men eftersom det är dyrare då har en del nog inte råd. Elever som har lite svårt i skolan kan få det jobbigt om det är borta en vecka, säger hon.
Enligt skollagen kan en elev få ledigt sammanlagt tio dagar under ett läsår. Att begära mer än tio dagar ledigt är sällsynt och därför inte ett problem, enligt rektorerna. När en elev begärt och fått ledigt är det föräldrarnas ansvar att eleven hänger med i skolarbetet genom uppgifter som skolan skickar med.
Det är ovanligt att neka en elev ledigt, säger de rektorer UNT talat med. Däremot kan de försöka avråda föräldrarna.

- Man får ta en diskussion med föräldrarna om att det kan bli svårt för eleven. Kanske har barnet tidigare varit sjukt mycket, till exempel, säger Gullevi Dahlén-Johansson som är rektor på Vattholmaskolan och Skyttorps skola.
Gullevi Dahlén-Johansson berättar att hon och andra skolledare diskuterat om skollov kanske skulle vara flexibla, så att eleverna får välja vilken vecka de vill ta exempelvis sportlov.
- Då skulle alla elever vara lediga lika mycket, inga barn skulle få extralov. Men det här är bara lösa tankar än så länge, och inget vi analyserat närmare.
Flexibla lov är ingenting som är på gång att införas under överskådlig framtid. Ulf Gustin, som är ställföreträdande chef för grundskolan i Uppsala kommun, tror att nackdelarna överväger fördelarna.

- Lärarna kommer att ha väldigt många veckor där eleverna inte är på plats. Men det är klart att det är ett problem när eleverna tar ledigt vid sidan av loven, det påverkar deras resultat. Att få ledigt är ingen självklarhet.
Borde rektorerna oftare säga nej?
- Svårt att säga. Det handlar om en balans mellan att vara tillmötesgående och att värna skolplikten.
Ulf Gustin har ytterligare en förklaring till varför ledighetsansökningarna blir fler, utöver det ökade resandet. Nämligen föräldrars nya inställning till skolan.
- Förr fanns en starkare respekt för skolsystemet, upplever jag. I dag finns en öppnare kontakt mellan skola och föräldrar, vilket vi också uppmuntrar.
Fakta/Skollagen
Alla barn mellan 7 och 16 år har skolplikt, vilket innebär att de måste följa undervisningen i grundskola eller motsvarande.
En skolpliktig elev kan få ledigt sammanlagt tio dagar under ett läsår.
Rektorn får bevilja ledighet. Eleven kan inte kräva att få ledigt.
För att få mer än tio dagars ledighet krävs synnerliga skäl, som kan behöva styrkas av till exempel läkare eller psykolog.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om