Eldningsförbud i Uppsala län

Åskan under natten mot måndagen orsakade en del mindre markbränder i Uppsala län. Men de upptäcktes i god tid.

Uppsala2008-07-28 12:46
Strax efter klockan fyra på måndagsmorgonen slog blixten ner i en villa i Ölsta by mellan Märsta och Sigtuna. Huset blev rökfyllt, men det började inte brinna. Familjen i huset tog sin tillflykt till bilen, men när huset hade vädrats ut kunde de återvända. Där hade el- och värmepannan slagits ut.

Räddningstjänsten i Uppsala har god hjälp av brandflyget, frivilliga piloter som två gånger om dagen flyger över länet för att upptäcka eventuella bränder. De kollar också de tips om bränder som Räddningstjänsten får av privatpersoner. Under måndagen lyfter brandflyget två gånger från Tierp, vid lunch och senare på eftermiddagen.
Det åskade ungefär en timme under natten till måndagen. Den första blixten noterade SMHI vid tretiden.
Under resten av veckan väntar SMHI inga nya åskväder, eftersom temperaturen inte kommer att passera 30 grader.
Sedan i fredags är det eldningsförbud i hela Uppsala län och brandrisken är den högsta på den femgradiga skalan. I torsdags införde Stockholms län eldningsförbud.
Förbudet innebär att man inte får elda någonstans, bara på de grillplatser som kommunen har ställt i ordning. Men man får grilla på den egna tomten.
Åska
Åska är en urladdning mellan moln och mark eller mellan moln och moln. Det uppstår därför att kraftiga moln har en förmåga att separera negativa och positiva laddningar.
När spänningsskillnaden blir tillräckligt stor sker ett överslag och det bildas en gnista, blixten. Den består av luft som är så kraftigt upphettad att den blir självlysande.
Luften i blixten värms upp oerhört snabbt till ungefär 50 000 grader, och då utvidgar den sig så plötsligt att vi uppfattar ett ljud. När blixten är riktigt nära hörs den som ett skott, när den är ett stycke bort hörs den som ett utdraget muller på grund av att ljudet från den ibland flera kilometer långa blixten når örat olika snabbt.
Ungefär hälften av alla blixtar går mellan moln och mark. I tropiska länder träffar bara en tiondel marken, eftersom molnen befinner sig högre upp.
Källa: SMHI, Ångströmslaboratoriet (TT)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om