Den 15 oktober är Vita käppens dag med syfte att upplysa allmänheten om synnedsättning. Dagen till ära samlas ungefär ett tjugotal medlemmar med olika synskador från Synskadades riksförbund (SRF) för att göra sina röster hörda i centrala Uppsala.
– I dag "lappar" vi hinder som innebär ett problem i vår vardag. Så vi tar en gul lapp där det står "parkeringspåminnelse" och som har lite information på sig, för att upplysa folk om att till exempel parkera sin cykel rätt, berättar Tomas Wallén, ordförande på SRF Uppsala län.
– Det värsta som finns är cyklar och elsparkcyklar, säger Ann-Kristin Andersson, som är engagerad i SRF.
På stadens gator löper så kallade ledstråk – räfflade stenplattor som personer med synnedsättning kan föra sina käpp över för att navigera sig fram. Folk brukar missta dem för vattendelare eller dekorationer. SRF vill upplysa folk att inte ställa saker där, som cyklar eller gatupratare.
– Jag ramlar flera gånger i veckan för att elsparkcyklar står felparkerade. Framförallt studenterna måste skärpa sig, säger Ida- Maria Engberg som själv är student vid Uppsala universitet och har en synskada.
Enligt Tomas Wallén agerar folk inte alltid varsamt, något som handlar om okunskap snarare än illvilja. Till exempel går folk med sina mobiltelefoner och ser inte att personen framför sig har en vit käpp.
Vad ska man tänka på för att vara till hjälp?
– Det är att våga fråga oss som har en synnedsättning "behöver du hjälp?". Vi blir bara glada för att få frågan och behöver vi inte hjälp just då säger vi bara det, berättar Tomas Wallén.
– För oss med ledarhundar är det viktigt att inte störa hunden i sitt arbete genom att klappa den. Det gäller framförallt när hunden bär vit sele för det innebär att den är "i tjänst", säger Barbro Säfsten som är i sällskap med sin ledarhund Walle.
Förutom att "lappa" hinder vad gör ni mer under dagen?
– Vi firar in att bussarna har fått yttre hållplatsutrop så att vi vet vilken buss vi ska ta. Ett projekt som jag har arbetat med i många år, så det känns väldigt bra. Sen står vi på Forumtorget så att folk kan ställa frågor till oss, berättar Wieslaw Wasowski, ombudsman på SRF.