Elcertifikaten kostar miljarder
Systemet med elcertifikat har blivit dubbelt så dyrt som beräknat. Det som skulle kosta konsumenterna en miljard kronor om året beräknas i stället kosta tre miljarder. Sjunker inte priserna så kommer certifikaten att kosta sju miljarder år 2010.
— Det har blivit dyrt, mer än dubbelt så dyrt som man räknade med, säger Thomas Sundqvist utredare vid Energimyndigheten.
Och dyrare kommer det att bli framöver om inte kostnaderna kan sänkas. De kvoter med elcertifikat som energibolagen tvingas köpa kommer att stiga år från år. I dag utgör de drygt åtta procent av energibolagens totala elhandel. År 2010 ska de vara nära sjutton procent. Det innebär att kostnaderna för systemet då kommer att vara 6-7 miljarder kronor.
Ökade kostnader undersöks
Varför kostnaderna ökat så kraftigt håller energimyndigheten nu på att undersöka. Elcertifikatsutredningen trodde att priset per certifikat skulle ligga på 100-150 kronor. De har i stället landat på 240. Thomas Sundqvist tror att det beror på att Energimyndigheten satte ett pristak på 243 kronor för ett certifikat. Syftet var att skydda konsumenten från oskäligt höga priser.
— Men marknaden tycks i stället ha närmat sig taket och lagt sig där. I år har taket sänkts till 233 kronor per kvot och medelpriset för ett certifikat ligger nu på 230. Vi ska också titta på om det det är administrativt krångligt att hantera certifikaten för elleverantörerna och om det fördyrar hanteringen, säger han.
UNT: När kommer priserna att sjunka?
— Det vet vi inte. De har inte sjunkit trots ett stort överskott på kvoter. Om inte elproducenterna bygger ut mer miljövänlig elproduktion så kommer det att bli brist på certifikat när kvoterna blir större och det kan öka priserna.
Niels von Zveigbergk chef för Svensk Kraftmäkling tror att de höga priserna delvis beror på att det till antalet finns många fler köpare än säljare på marknaden. Det tog också tid att installera de system som behövdes för hanteringen och att ta dem i bruk.
— Den viktigaste milstolpen nu är den översyn av systemet som Energimyndigheten håller på med. Om den visar att nyinvesteringarna inte ökar så kommer priserna sannolikt att röra sig uppåt, tror han.
Thomas Sundqvist påpekar att högre priser ökar stödnivån till förnyelsebara enerigkällor.
— Det är positivit och borde ge starkare motiv för att investera mer i sådana, säger han.
Fakta:
Syftet är att stimulera producenterna att satsa mer på el från förnyelsebara energislag. De bolag som producerar elen får certifikat som kan säljas fritt på marknaden. Köpare är elleverantörerna. De måste ha certifikat motsvarande en viss procent av sin årliga elförsäljning, så kallad kvotplikt. För varje år ökar kvoten. Det möjliggör en utbyggnad av den gröna energiproduktionen. Nu är kvoten drygt åtta procent. År 2010 ska den vara 16,9 procent. Det ska leda till att andelen förnybar el ökar med 10 TWh. Antal utfärdade elcertifikat är i dag 5,1 miljoner. Antal sålda: 4,6 miljoner.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!