Elhybridbussar kan lösa Uppsalas luftproblem. Bussbolaget GUB har beställt tre stycken från Tyskland som ska börja köras i stan i höst.
Det är den stora fordonstillverkaren Man som ska leverera bussarna. GUB hade en till låns tidigare i år för testkörning och erfarenheterna var mycket goda.
– Vi minskade bränsleförbrukningen med 40 procent. Det gör väldigt mycket ekonomiskt för att bussbolag i vår storlek, säger GUB:s vd Claes-Göran Alm.
GUB har testat hybridbussar tidigare. För ett par år sedan gjordes försök med en variant från Volvo. Enligt Claes-Göran Alm fungerade det dock inte så bra då. Det var något med växellådorna som inte höll måttet.
– Den här gången har försöken slagit så väl ut så att vi har beslutat köpa tre stycken. De levereras under augusti/september. Då hoppas jag att vi kan få till ett projekt med kommunen där vi kan testa hur mycket miljön förbättras med den här sortens bussar, säger han.
I och med att GUB kör på biodiesel så är miljövinsterna stora och Claes-Göran Alm tror att de nya bussarna kan vara lösningen på Uppsalas luftproblem i innerstaden.
En elhybridbuss genererar el under hela färden, främst när bussen bromsar. Elen lagras i stora batterier. På så sätt så kan den starta med en elmotor i korsningar och vid rödljus. Det minskar både utsläpp och buller.
– Bussmotorer bullrar mycket, speciellt när de accelererar. Hade vi bara sådana här bussarna så skulle vi en mycket tystare stad. De kan dessutom köra ganska länge på elen som genereras, säger Claes-Göran Alm.
Drygt tio miljoner kronor kostar de tre fordonen i inköp - 3,5 till 4 miljoner kronor styck. Det är cirka en miljon dyrare än en normal buss.
– Men det tjänar vi snabbt in på minskad bränsleförbrukning och på mindre underhåll av motorerna.
Hur går det med biogassatsningen om ni börjar köpa elbussar?
– Biogas kommer vi att använda ändå. Enligt tillverkarna så kommer elhybrider som går på biogas inom några år. Dessutom tror jag att vi måste ha en bussflotta som fungera på olika slags drivmedel så vi har flexibilitet och kan köra oavsett om något skulle hända, säger Claes-Göran Alm.
Han tror att rena elbussar snart är verklighet. Såna testas i dag i Umeå. Men för att kunna köra dem så måste man satsa mycket på infrastruktur som elstolpar och annat.
– Därför provar vi den här lösningen.
Och om det inte fungerar som ni tror. Då har ni kastat tio miljoner i sjön?
– Vi har tre års garanti på affären under den tiden vet vi vad bussarna går får långsiktigt, säger Claes-Göran Alm.