"Ekonomiskt självförtroende kommer om du testar"

Michaela Berglund kan inte acceptera att män äger dubbelt så mycket som kvinnor. Hon jobbar för att fler kvinnor ska starta företag och ta för sig in i finansvärlden. "Män och kvinnor måste arbeta tillsammans med förändringen" säger hon.

"För den som förstår vilken outnyttjad potential kvinnor är öppnar sig oerhörda möjligheter", säger Michaela Berglund, vd för Feminvest som inspirerar kvinnor att starta företag.

"För den som förstår vilken outnyttjad potential kvinnor är öppnar sig oerhörda möjligheter", säger Michaela Berglund, vd för Feminvest som inspirerar kvinnor att starta företag.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2021-09-14 20:00

Kvinnor & pengar

– Tänk att män äger så mycket och att så få kvinnor har tillgång till kapitalet, säger Michaela Berglund. 

Sedan 2020 är hon vd för Feminvest, Sveriges största nätverk för kvinnliga entreprenörer, och beskriver sig själv som en orädd, ambitiös person som alltid följt sitt hjärta. 

– Det har tagit mig till nya platser och spännande projekt, säger hon, som är uppvuxen i Uppsala och har studerat ekonomi. 

undefined
Michaela Berglund vet att det finns osynliga hinder för kvinnor inom näringslivet.

Michaela Berglund upprörs av den orättvisa fördelningen av ägandet av företag, fastigheter och aktier.

– Alla ska såklart följa sin egen kompass men jag tror också att tjejer kan ha fördomar om att de inte är rätt person för ekonomi och näringsliv. Men ekonomiskt självförtroendet kommer om du tar dig utanför din komfortzon och testar på vad du kan, och då upptäcker att det går bra, säger Michaela Berglund.

Hon vill att kvinnor ska äga mera, investera mera, bli entreprenörer och få kapital att växa. Feminvest har närmare 30 000 medlemmar och målet är ett mer jämställt ägande och ett mer jämställt samhälle.

– Det finns hur många studier som helst som visar att jämn könsfördelning ger bättre arbetsmiljö, bättre underlag till beslut, ett mera innovativt klimat och bättre lönsamhet, säger Michaela Berglund i telefonen eftersom hon petar in intervjun under en rast när hon som konsult besöker ett tekniskt företag i Ljungbyhed.

undefined
"För den som förstår vilken outnyttjad potential kvinnor är öppnar sig oerhörda möjligheter", säger Michaela Berglund, vd för Feminvest som inspirerar kvinnor att starta företag.

Finns det osynliga hinder för kvinnor? 

– Ja, ett är traditionen, tidigare fick kvinnor som ville jobba veta att sjuksköterske- och läraryrkena var öppna för dem. Det har inneburit att kvinnor fortfarande saknar förebilder inom finansvärlden, även om det blir alltfler kvinnor där, säger hon. 

Michaela tillägger att det är skillnad på mäns och kvinnors förutsättningar inom finansvärlden. Vissa barriärer för kvinnor syns inte. Hon drar en parallell till en symfoniorkester i Boston. Orkestern bestod nästan enbart av manliga musiker och ledningen beslöt att öka antalet kvinnor som var så lågt som sex procent. Men det blev knappt någon förbättring trots beslutet. Inte förrän de satte in en skärm när det vad dags för provspelningar. När de som skulle anställa nya musiker inte såg om det var en man eller kvinna som spelade började de anställa fler kvinnor och uppnådde över 20 procent kvinnliga musiker inom kort.

– Vi känner igen oss i dem som liknar oss själva. Därför är det lättare att anställa personer av samma kön, säger Michaela.

Den osynliga barriären kan också innebära att kvinnor har mycket svårare att få riskkapital till sina företag. Endast en procent av allt riskkapital går till bolag med kvinnliga grundare, enligt en undersökning av DI Digital.

– Det har visat sig att kvinnor som pitchar idéer för riskkapitalister oftare från frågor om sin budget och hur de har räknat, medan männen får frågor om produktens potential, säger Michaela Berglund och tillägger: 

– För den investerare som förstår vilken outnyttjad potential kvinnor är, öppnar sig oerhörda möjligheter. 

undefined
"För den som förstår vilken outnyttjad potential kvinnor är öppnar sig oerhörda möjligheter", säger Michaela Berglund, vd för Feminvest som inspirerar kvinnor att starta företag.

Michaela Berglund ser positiva tecken inför framtiden. Allt fler kvinnor är nyfikna och vill lära sig förvalta sin ekonomi och investera. I dag är en tredjedel av nystartade företag grundade av kvinnor. För 40 år sedan var motsvarande siffra en femtedel.  

– Bland unga kvinnor är det allt fler som intresserar sig för finansvärlden. Många vågar börja med investeringar och till stor del beror det på att vi har ett helt annat samhälle med sociala medier, där kunskap överförs med lätthet. Nya enkla digitala plattformar för börshandeln samt att börsen gått som tåget under den senaste tiden har nog också lockat många, säger hon.  

Feminvest har gjort en undersökning om vilka branscher som kvinnor helst investerar i. 78 procent valde tekniska branscher medan industri och medicin kom på andra och tredje plats. Rapporten visade också att hållbarhet är en viktig fråga för kvinnor men att endast sex procent investerar i modeföretag.  

Trots att Michaela Berglund driver en community för att lyfta kvinnor är det en självklarhet för henne att kvinnor inte ensamma klarar hela förändringen. 

– Jordens andra halva av befolkningen måste också vara med och jobba med jämställdhet som målsättning. Det är inte ett ansvar som enbart ligger på oss kvinnor. 

Serien Kvinnor & pengar

Ekonomi och näringsliv har under lång tid varit manliga domäner. I artikelserien Kvinnor & pengar berättar vi om hur kvinnor kan ta makten över den egna ekonomin, hur finansvärlden kan bli mer jämställd, om osynliga hinder för kvinnor och vad företag kan tjäna på att bli mer jämställda. Vi träffar också kvinnorna som gått före och visar vägen.

Tidigare publicerade delar i serien kan du läsa på unt.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!