Ekonomipristagaren: Långt kvar för Kina
Trots den snabba utvecklingen har Kina långt kvar till västekonomierna. Och rikedom är inte detsamma som lycka, slog nobelpristagaren Edmund S Phelps fast vid sin föreläsning i Uppsala på torsdagen.
Edmund S Phelps togs emot av Nils Gottfries och Bertil Holmlund.
Foto: Järgen Hagelqvist
- Jag blir trött på att höra min röst i detta ämne. I stället vill jag ge ett perspektiv på olika stadier i ekonomisk utveckling.
Han tillade att han alltid varit nyfiken på Uppsala som stad och såg fram mot en rundtur på torsdagseftermiddagen.
Europa låg på 1950-talet långt efter den amerikanska ekonomin.
Långt kvar till väst
Det tog 35 års gediget arbete att komma i kapp, till i början av 1990-talet. Nu är Kina i samma situation. Och trots tvåsiffrig tillväxt av BNP är det långt kvar till väst. Det finns också viktiga skillnader mellan de två exemplen.
- Europa hade tillgång till teknologin och behövde bara jobba med detaljer för att ekonomin skulle fungera bättre.
- Kina saknar teknologin och behöver lägga mycket resurser på att få tillgång till den längs vägen. Kina konsumerar heller inte tillräckligt för att bli en helt utvecklad ekonomi snabbt. Det kommer att tid innan befolkningen får upp ögonen för fransk parfym eller amerikanska dataspel, säger Edmund S Phelps.
Spelrum för entreprenörer
Han definierar en högt utvecklad ekonomi som att entreprenörskapet får fritt spelrum. Idéer kan växa och nå marknaden. I bakgrunden finns en fungerande finansiell sektor som kan välja ut projekt värda att satsa på.
Entreprenörskapet är också grunden för ett samhälle med lyckliga invånare, tror han. Rikedomen, möjligheten att skapa förmögenhet, tror han inte på som enda drivkraft.
- Det centrala i en dynamisk ekonomi är möjligheten och tillfredsställelsen i att få jobba med nya idéer. Processerna kring detta leder till lägre arbetslöshet, ett bättre samhälle och lyckligare människor.
Fackets roll viktig
Under en kort frågestund före rundturen framhöll han också fackets roll i företagandet som viktig. Men de kunde vara mer "pro business", underströk han, syftande på pågående blockad mot en restaurangägare.
Edmund S Phelps ser heller inget motsatsförhållande mellan en dynamisk ekonomi och miljöhänsyn.
- Exempel som Sovjetunionen och vissa afrikanska länder visar att diktaturer fördärvat miljön allra mest. Att förbättra miljön, skapa en bättre värld, ger både jobb och tillväxt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!