Ekomat uppskattas i skolan

Ekologisk mat är bra, för den har man inte sprutat nåt giftgrejs på, säger Samuel Persson i Gåvstaskolans klass 3-4 A.Han är en av de runt 650 elever i Gåvsta, Tuna och Stavby skolor som serveras kravodlad mat en dag i veckan.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2007-04-19 00:01
Projektet, som startades på initiativ från politiker under förra mandatperioden, inleddes i januari och kommer att pågå hela året.
- Att servera ekologisk mat är ju ett sätt att leva upp till Uppsala kommuns miljöpolicy, säger projektledare Maria Mattsson.

På onsdagen stod gulaschgryta med ris på menyn. Kravodlade råvaror finns sällan i storpack och det blir en del prasslande med förpackningar i köket. Ekologiska ris finns i 750-gramspåsar mot det vanligt risets femkilossäckar. Det går åt 44 påsar den här dagen mot sju säckar i vanliga fall.
I snitt kostar råvarorna för en portion skolmat i Uppsala sju kronor, ekomaten är nästan dubbelt så dyr. Det beror bland annat på de små förpackningarna och på att efterfrågan än så länge inte är så stor.
- Tänk om alla Uppsalas skolor skulle servera ekomat en gång i veckan, vilka bra priser vi skulle få, säger Ingela Jansson, kokerska.

Personalen i skolköket uppskattar ekoprojektet.
- Det är skillnad i råvarornas kvalitet, man är alltid så glad när man lagar ekologiskt, berättar Ingela Jansson.
För husmor Katrin Jansson är ekodagarna nästan som att lägga ett pussel: först ska bitarna hittas. Helst ska allt vara kravodlat, ända ned till kryddorna och det krävs en hel del planerande för att få ihop det.
Rektor Ingrid Ridde Gustafsson gläds åt att skolan är utvald.
­- Ekomaten öppnar för en diskussion om vår miljö, miljöförstöringen och vår framtid, säger hon.
De flesta eleverna i matsalen på Gåvstaskolan är överens om att ekologiskt odlad mat är bra för miljön. Men långt ifrån alla tror att de kommer att köpa kravodlat när de blir vuxna, priset kommer nog att vara avgörande.
- Jag kommer kanske att köpa ekologiskt när jag precis fått lönen, säger Karin Pettersson i klass 5-6 A.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om