Ekomat inget för kommunerna

Kommunerna satsar inget eller mycket lite på att servera ekologisk mat. UNT:S granskning av tio kommuner i Uppsala och Stockholms län visar att det bara i undantagsfall serveras ekomat i skolor och äldreomsorg.

Landstinget i Uppsala län är ett undantag i sitt satsande på ekologisk mat. Här tar Stefan Raud hand om ekologisk frukt innan den skickas vidare till patienterna.

Landstinget i Uppsala län är ett undantag i sitt satsande på ekologisk mat. Här tar Stefan Raud hand om ekologisk frukt innan den skickas vidare till patienterna.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2006-05-15 00:00
Många av de kommuner UNT talat med menar att anledningen till att de inte satsar på ekologiskt är de merkostnader det innebär liksom att det inte finns tillräckligt stora mängder att köpa in.
- Det finns så många exempel på att det är möjligt att gå över till ekologiskt utan så stora merkostnader. Man måste lägga om matsedlar, säsongsanpassa och ändra rutiner. Tio procent ekologiskt är lätt att uppnå. Det är i princip bara att byta ut mjölken. Tillgången av varor har blivit bättre, säger Carin Enfors vid organisationen Ekocentrum i Sigtuna.
Europeiska undersökningar har visat att man kan byta ut 30 procent av maten till ekologiskt utan några merkostnader.
— Uppsala är en kommun där det alltid varit jättetrögt. Vi har varit där och pratat med politiker men attityden är sådan att projekten alltid verkar ha runnit ut i sanden, säger Carin Enfors.
I början av 2000-talet beslutade kommunfullmäktige i Uppsala att en miljon kronor skulle skjutas till för att man skulle kunna servera ekologisk mjölk i de skolor som önskade. Ett fåtal skolor nappade och pengarna användes inte.

Nya mål för ekomaten
Regeringen och samarbetspartierna vänstern och miljöpartiet ­föreslår nu att förskolor, skolor, ­äldreomsorg och sjukhus ska bli de inrättningar som får fart på den ekologiska produktionen.
Några exakta uppgifter om hur mycket ekologiskt som konsumeras inom det offentliga finns inte.
Regeringen vill att 20 procent av jordbruksmarken ska vara ekologiskt odlad 2010. Dessutom ska 25 procent av kostnaderna för ekomat i den offentliga sektorn utgöras av ekomat.

Malmö långt framme
Vissa kommuner är redan uppe i 15—20 procent.
- Trosa, Svedala och Malmö har kommit långt. En skola i Malmö har helt gått över till ekologiskt och 2012 ska alla skolor där enbart servera ekomat, säger Carin Enfors.
En undersökning gjord av organisationen Ekocentrum 2004 pekar på att nivån för konsumtion av ekomat ligger kring 2,5 procent av den totala matkonsumtionen.
Ekocentrum har i flera enkäter frågat kommunerna om deras ­politiska mål för servering av ekologiskt och hur mycket av sådan mat som serveras. Inga kommuner i UNT:s spridningsområde finns med i de redovisningar som Ekocentrum presenterat.
I år ska Ekocentrum för första gången tillsammans med organisationen Sveriges Kommuner och Landsting genomföra en enkät om hur vanligt det är med ekomat i kommuner och landsting.

Krav-godkänt?
Sedan förra året kan jordbrukare få stöd för certifiering. Certifiering innebär att verksamheten är godkänd av kontrollorganet Krav.
Från och med i år har även organisationen Smak godkänts som certifierare. Även andra organ har lämnat in ansökan för att godkännas som certifierade. Dessa organ ska även godkänna varorna, såväl inhemska som importerade, innan de når butikerna.
— Jag vill satsa på att få mer och fler ekologiska produkter på de svenska butikshyllorna eftersom de bidrar till ett mer hållbart samhälle, säger jordbruksminister Ann-Christin Nykvist.
Men avgörande för att nå dit enligt regeringen, vänsterpartiet och miljöpartiet är att mer ekomat tilllagas och serveras i de offentliga ­köken.
- Ett inriktningsmål för den ­offentliga konsumtionen kan ge ökad efterfrågan, större volymer och mer konkurrenskraftiga priser. Det är bra för konsumenterna, säger Åsa Domeij (mp), riksdags­ledamot.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om