Ekologiskt ger minskade utsläpp
Ekologisk produktion minskar markant risken för övergödning genom utsläpp av kväve och fosfor, jämfört med konventionellt lantbruk. Det har forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala kommit fram till i en stor studie av verkliga gårdar.
Håkan Carlborg på Kjellingby gård utanför Knutby tycker inte att kritikerna ser helheten i den ekologiska produktionen.
Foto: Rolf Hamilton
Målet anses inte var möjligt att nå inom en generation, men för att närma sig det krävs stora insatser inom dagens jordbruk, den sektor som står för de största utsläppen kväve och fosfor till vatten.
Nu visar forskningsresultat från SLU och Institutet för jordbruks- och miljöteknik, JTI, att ekologisk produktion ger lägre risk för övergödning än konventionellt jordbruk. Enligt forskarna är skillnaden tydlig.
- Vi ser att ekologisk jordbruk för in mindre kväve i sin produktion. Konventionell produktion tar in mycket mer genom exempelvis konstgödsel och foder, säger Maria Wivstad, forskare vid Centrum för uthålligt lantbruk på SLU.
Reglerna för hur produktion får bedrivas för att den ska klassas som ekologisk gör att intensiteten i jordbruket är lägre på ekologiska gårdar än på konventionella. Och det har betydelse för mängden utsläpp, menar Maria Wivstad.
- På gårdar med hög intensitet, med exempelvis många djur där man köper in mycket foder, blir koncentrationen av näring hög och man får ett överskott som sedan riskerar att försvinna ut i vattnet och luften, säger Maria Wivstad.
Resultaten i studien är kontroversiella, inte minst inom SLU. Frågan om konventionellt eller ekologiskt jordbruk är mest miljövänlig har på senare år varit mycket het och forskare från SLU är starkt polariserade på var sin sida i debatten. Maria Wivstad hoppas att studien ska ge diskussionen mer stadga.
- Det finns få data över hur verkligheten ser ut i de olika produktionssystemen. Därför har det varit mycket spekulationer utifrån mätningar i odlingsförsök. Men vi har tittat på befintliga gårdar i stort antal, och gjort det med hög vetenskaplig noggrannhet, säger Maria Wivstad.
Håkan Carlborg på Kjellingby gård utanför Knutby har drivit ekologisk lantbruk sedan 1998. Han är kritisk till den debatt som förts.
- Argumenten mot ekologisk produktion är ihåliga. Det gäller att se saker i ett större sammanhang än bara en eller ett par gårdar, först då kan man se de stora skillnaderna, säger han.
Kanske är det vad Maria Wivstad och hennes kolleger gjort i sin studie som hon hoppas ska bli ett viktigt beslutsunderlag för politikerna inför satsningar för att nå målet Ingen övergödning. Därför har forskarna även analyserat möjligheterna till minskade utsläpp, och möjligheter är stora. Framför allt finns en outnyttjad potential i människans urin och avföring. I dag är kretsloppet mellan stad och land brutet och växtnäringen vi fått i oss genom livsmedlen kommer inte tillbaka till jordbruket. I reningsverken tas bara 20 procent av kvävet om hand i form av slam, resten släpps ut.
Om kretsloppet sluts minskas övergödningseffekterna från jordbruket och samhället kraftigt, menar forskarna.
- Det vore mycket bättre om vi kunde få ut den här näringen igen, då behövs det mindre konstgödsel eller biologisk kvävefixering. Och det är ny tillförsel av kväve vi behöver minska. Men det här är mycket långsiktigt. Vi har inte de avloppssystem som krävs, säger Maria Wivstad.
Bonden Håkan Carlborg är fullt medveten om den här potentialen.
- Så klart vill vi ta tillbaka näringen vi ger ifrån oss, vi har näringsunderskott i dag. Men näringen är förorenad. Den måste vara ren när vi får tillbaka den, säger han.
Han är också inställd på att det finns mer att göra som ekologisk bonde för att minska miljöpåverkan.
- Vi kan inte luta oss tillbaka och säga att ekologiskt är bra. Det finnes mycket att förbättra, säger han.
Fakta
Ekologisk produktion
Regelverket runt ekologisk produktion är omfattande. I dag finns tre företag som arbetar med att certifiera lantbruk enligt regelverket.
En certifiering leder till att produkterna kan säljas som ekologiska, och att jordbrukaren får möjlighet att söka fullt miljöstöd från staten.
Regeringens mål är att andelen certifierad ekologisk odling ska öka till minst 20 procent av landets jordbruksmark till år 2010.
Ekologisk produktion
Regelverket runt ekologisk produktion är omfattande. I dag finns tre företag som arbetar med att certifiera lantbruk enligt regelverket.
En certifiering leder till att produkterna kan säljas som ekologiska, och att jordbrukaren får möjlighet att söka fullt miljöstöd från staten.
Regeringens mål är att andelen certifierad ekologisk odling ska öka till minst 20 procent av landets jordbruksmark till år 2010.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!