Ekologisk mjölk populär
Försäljningen av ekologisk mjölk har ökat med nästan en tredjedel på ett år. Efter mindre än en månad har det uppländska mjölkfabrikatet Sju Gårdar börjat få fotfäste i mjölkdiskarna. Efterfrågan ökar stadigt också för lokalt producerat.
Henrik Johansson i Almunge tycker det är skillnad på konventionell och ekologisk mjölk.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Ekologisk mjölk är den största ekologiska produkten i Sverige. Förra året ökade försäljningen med 27 procent jämfört med året innan. Ändå har produktionen inte hängt med efterfrågan. Bristen på ekologisk mjölk var stor förra året, berättar Pia Högström.
- Vid vissa tillfällen har Arla importerat dansk ekologisk mjölk för att tillfredsställa efterfrågan från storhushåll.
Storhushållen använder ofta ekologisk mjölk som ett sätt att nå de nationella målen som säger att till år 2010 ska 25 procent av den offentliga upphandlingen av livsmedel utgöras av ekologiska varor.
Många mjölkbönder vill nu övergå till ekologisk produktion, men omställningen tar lite tid.
- Det finns många karensdjur och de ökar hela tiden, säger Pia Högström.
Antalet mjölkkor i karens ökade med 32 procent förra året jämfört med 2007. Karenstiden kan vara upp till tre år innan mjölken kan betecknas som ekologisk.
Sju Gårdar är först i Sverige med mjölk som är både ekologisk och närproducerad. Nu vill de få sin mjölk klimatmärkt också. Svenskt Sigill och Krav håller på att ta fram regler för klimatcertifiering av livsmedel som ska vara klara vid halvårsskiftet.
- Vi jobbar på att bli först i Sverige, säger Henrik Johansson, ordförande i Sju Gårdar Ekonomisk Förening.
Hans egen mjölkgård Östanå ligger i Almunge några mil öster om Uppsala. Korna är ungefär 70 till antalet och produktionen var redan ekologisk när han tog över driften efter sina föräldrar 1996.
Det har bara gått tre veckor sedan Sju Gårdar tog plats i Uppsalas mjölkdiskar, så Henrik Johansson tycker att det är lite svårt att uttala sig om hur det går, men det går åt rätt håll konstaterar han. Butikerna var lite försiktiga med att ta in större mängder av mjölken i början.
- Det tar några veckor innan de får balans i beställningen, men de beställer hem mer och mer och det känns jättepositivt, säger han.
Lite stökigt har det varit med transporter och hantering så här i början.
- Inkörningsproblem i mejeriet har stört lite grann, förklarar Henrik Johansson.
Sju Gårdars mjölk körs i dag till Gefleortens mejeri i Gävle. Där pastöriseras den och förpackas innan den körs ut till butikerna.
Än så länge finns Sju gårdar bara i Uppsalabutiker, men siktet är inställt på att mjölken ska finnas i hela Uppland framöver.
Nu håller Sju Gårdar på att ta fram filmjölk, gräddfil, cremefraiche och yoghurt också, som ska finnas i butikerna i början av maj. Några magra varor blir det dock inte.
- Det går inte att göra lättprodukter utan tillsatser, förklarar Henrik Johansson.
Maxkapaciteten är i dagsläget 5,5 miljoner liter på ett år. Om efterfrågan kommer att överstiga det, kan Sju Gårdar tänka sig att öppna dörren för fler lokala mjölkbönder.
- Det är en möjlig utveckling, men jag tror att sju räcker en bra bit i inledningsskedet, säger Henrik Johansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!