Skatteverket har arbetat tillsammans med nio andra myndigheter, bland annat polisen och ekobrottsmyndigheten, i en särskild satsning mot grov organiserad brottslighet.
Sedan satsningen startade har Skatteverket fått in 1,4 miljarder kronor, pengar som de inblandade försökt att ta ut svart. I Mälardalen ligger siffran på 215 miljoner enligt Pia Bergman riksamordnare på Skatteverket. Hon är inte förvånad över resultatet.
– Nej det var ganska väntat, men det tyder på att vi gör rätt saker nu. Bara problematiken med svart arbetskraft ger ett svinn på 66 miljoner kronor varje år från statskassan, säger Pia Bergman.
Förutom svart arbetskraft rör det sig bland annat om pengatvätt och oredovisade intäkter, lägger hon till. Samarbetet sker genom Operativa rådet, där folk från olika myndigheterna jobbar brottsförebyggande.
– Vi har jobbat över hela Sverige och samarbetat med både med oss själva men även med ekobrottsmyndigheten, polis och åklagare och satsningen kommer fortsätta åtminstone till 2013, säger Pia Bergman.
– Det är viktigt att titta på de här brotten utifrån olika kompetenser. Ofta handlar det om mångkriminella personer som inte bara sysslar med ekobrott utan kombinerar det med något annat.
De 230 fällande domar som arbetet hittills lett fram till gäller framför allt skatte- och bokföringsbrott. I Uppsala län har 27 ärenden registrerats sedan 2009 och Skatteverket kräver in närmare 40 miljoner i ytterligare skatt av de berörda företagen.
UNT har tidigare skrivit om flera av de berörda företagen, bland annat Gränbyfrisörerna AB som försattes i konkurs i oktober efter att ha utretts om skattebrott.
– Det här är en vansinnigt viktig samhällsinsats som vi gör för att vi ska kunna stödja och stärka positionen för de seriösa företagen, säger Pia Bergman.
Skatteverket har begärt av regeringen att de ska få komma oanmälda till arbetsplatser, för att kontrollera att personalen jobbar vitt.
– I dag måste vi vänta på kontrolluppgifterna som kan komma ett år efter, det fungerar inte, säger Pia Bergman.
Men att få in pengarna är inte alltid lätt.
– Nu försöker vi fokusera på att säkra och samla in pengarna, innan de berörda företagen når en eventuell konkurs eller innan pengarna försvinner på annat sätt.