Så gick det för ekarna som flyttades för 164 000 kronor

Två ekar i centrala Uppsala togs upp med rötterna 2017 och fick en ny hemvist. UNT åkte till Nyby för att se hur de båda träden har det idag.

Så här såg det ut vid ekflytten 2017. Träden flyttades i november månad eftersom de under den kalla årstiden slutar suga upp vatten till kronan.

Så här såg det ut vid ekflytten 2017. Träden flyttades i november månad eftersom de under den kalla årstiden slutar suga upp vatten till kronan.

Foto: Staffan Wolters

Uppsala2022-05-23 21:00

Inför Stadshusets renovering 2017 stod två ekar nära fasaden mot Resecentrum. För att renoveringen skulle vara möjlig måste träden bort men de ansågs så värdefulla att kommunen inte ville såga ner dem. 

Lösningen blev att man hyrde in en gigantisk maskin från Tyskland, ett specialfordon med fem spadformade jätteplåtar som används just för att få upp stora träd med rötter och allt. Det tog bara några minuter för trädflyttarmaskinens "spadar" att få grepp om rötterna och sedan for ekipaget iväg till Nyby för omplantering.

undefined
Ett specialbyggt fordon som hade körts hit från Tyskland användes för att få loss ekarna ur marken vid Stadshuset.

Ekarna drogs upp i november vilket innebar att de då, under den kalla årstiden, var "invintrade" och slutat suga upp vatten till kronan. Därmed var det mindre risk för att träden skulle tappa vätska.

Prislappen för flytten blev 164 000 kronor. Enligt kommunen hade det blivit dyrare att såga ner och plantera två nya ekar. I området vid Stadshuset planterades sedan 45 nya träd vilket gick på 580 000 kronor.

Hur har det då gått för träden? Har de rotat sig ordentligt? Ja, det verkar de ha gjort där de står nära Kastellparken i Nyby. På avstånd ser de rätt avlövade ut jämfört med de björkar och lönnar som frodas i närheten. Men det hänger samman med att ekars lövsprickning kommer igång sent och tittar man närmare syns fullt med livaktiga knoppar.

undefined
De båda ekanar som flyttades från Stadshuset 2017 står i dag nära Kastellparken i Nyby och lövsprickningen är i full gång.

Att kommunen flyttar stora träd är relativt ovanligt. Men ett annat exempel är de åtta träd som omlokaliserades från Resecentrum 2018 när cykelgaraget skulle byggas. De hamnade bland annat vid Arosplan, i Bellmansparken och i Eskilsparken.

– Medvetenheten inom kommunen om att det är viktigt att bevara träd har ökat. Att man inte bara tar bort träd och planterar nya utan även ibland flyttar träd, säger Viviann Blomgren, enhetschef vid stadsbyggnadsförvaltningens parkenhet.

undefined
När cykelgaraget vid Resecentrum skulle byggas 2018 flyttades åtta träd. De placerades bland annat vid Arosplan, i Bellmansparken och i Eskilsparken.

Huruvida ett träd ska flyttas beror på en rad faktorer, till exempel om trädet klarar flytten, hur stort det är och vad flytten kostar.

– Ofta räcker det med grävmaskiner, men rör det sig om större träd måste vi ibland hyra in specialmaskiner, berättar Viviann Blomgren.

2018 beslöt kommunen att träd skulle värderas högre än tidigare. Exempelvis vid byggandet av en ny biograf vid Dragarbrunns torg krävde kommunen byggherren på 660 000 kronor för sex körsbärsträd längs gatan. Kostnaden inkluderade värdet på träden som kapades ner plus kostnaden för att plantera nya.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!