Ehec-smitta vanligt på stora slakterier
Hygienen är undermålig på var tredje av landets största slakterier. Scans slakteri i Uppsala är en av de anläggningar som underkänts av Livsmedelsverket då man kontrollerat förekomsten av Ehec-smitta på slaktkroppar.
Foto: Rolf Hamilton (arkivbild)
Livsmedelsverket har kartlagt förekomsten av Ehec på landets 18 största slakterier. På sex av anläggningarna hittade man på nötköttet oacceptabla mängder av den sjukdomsframkallande bakterien.
- Det här visar att slakterierna inte har kontroll eller styrning på verksamheten. De har inte tillräckligt bra hygien, och detta är inte acceptabelt, säger Torbjörn Axelsson, regionchef Östra Götland vid enheten för köttillsyn.
De stora slakterier som slarvar med hygienen är Nyhléns och Hugossons slakteri i Ullånger som ägs av Scan och Hugossons, KLS i Kalmar som är ett kooperativ ägt av lantbrukare, Scan i Linköping, Scan i Uppsala, Nyhléns och Hugosson i Skellefteå och Scan i Visby. Scan som numera ingår i HK Scan-koncernen, som är finskägd, är en av norra Europas största livsmedelsföretag.
- Jag trodde inte att det var så här dåligt på slakterierna. Ehec har ju varit i fokus sedan en händelse inträffade i Skåne för några år sedan. En flicka insjuknade då och fick allvarliga men till följd av Ehec, säger Torbjörn Axelsson.
Livsmedelsverket har nu utfärdat förelägganden som innebär att företagen inom en viss tid ska ha skärpt rutinerna för att eliminera spridningen av den smittsamma bakterien.
Torbjörn Axelsson menar att slakterierna nu måste ta frågan om hygien på betydeligt större allvar.
- Rutinerna måste bli bättre så att mag- och tarminnehåll inte finns på djurkropparna. Men jag tycker ändå inte att konsumenterna behöver var oroliga, säger han.
E coli (Ehec)
Bakterien finns i tarmen hos människor och djur, särkskilt nötkreatur. Det räcker med en mycket liten mängd bakterier för att man ska bli sjuk.Sjukdomstecken är magsmärtor och diarréer som kan bli blodiga. Särskilt barn kan drabbas av en följdsjukdom som kan förstöra njurarna och leda till dödsfall.
För att undvika att insjukna skam an alltid upphetta maten till minst 70 grader. tvätta händerna innan du äter eller tillagar mat. Människor kan smittas bland annat av rå köttfärs och icke värmebehandlade korvar. (Källa Livsmedelsverket)
Bakterien finns i tarmen hos människor och djur, särkskilt nötkreatur. Det räcker med en mycket liten mängd bakterier för att man ska bli sjuk.Sjukdomstecken är magsmärtor och diarréer som kan bli blodiga. Särskilt barn kan drabbas av en följdsjukdom som kan förstöra njurarna och leda till dödsfall.
För att undvika att insjukna skam an alltid upphetta maten till minst 70 grader. tvätta händerna innan du äter eller tillagar mat. Människor kan smittas bland annat av rå köttfärs och icke värmebehandlade korvar. (Källa Livsmedelsverket)
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!