Egna månar till Uppsalas skolor
"Jag vill ha en egen måne", sjöng Ted Gärdestad. Nu ska Uppsalas skolor kunna få en också, och intresset är stort.
Foto: Staffan Cleasson
På rätt skalenligt avstånd från Globen, alltså solen, ska sedan solsystemets planeter markeras runt om i Sverige. I Uppsala kommer Saturnus att i form av planteringar placeras på södra sidan Ångströmlaboratoriet, och det är här som månarna kommer in. Saturnus har 60 månar, och Uppsalaastronomernas tanke är att de skolor som vill ska kunna tilldelas var sin måne, göra en skalenlig modell av månen och en utställning och en webbsida med bredare information rymden. Skolorna tävlar sedan om bästa utställning och webbsida. Priset är astronomiskt.
- De får föreslå namn på asteroider som upptäckts av Uppsalaastronomer. Är namnet rimligt får asteroiden det namn som skolan föreslagit, säger Jan-Erik Wahlund, docent på Institutet för rymdfysiks Uppsalaavdelning.
Över 30 skolor har hittills aviserat intresse för att få en egen måne. Men den kommer inte att räcka till att sitta på för att göra vad man vill, som Ted Gärdestad sjunger.
- De blir bara någon och några centimeter stora. De ska ju vara rätt storlek i förhållande till Globen, säger Jan-Erik Wahlund.
Uppsävjaskolan vill vara med i månprojektet.
- Det här låter verkligen spännande. Även om månen blir liten blir det något påtagligt för eleverna att utgå från och relatera till. Barn och ungdomar är väldigt intresserade av rymden, det märker vi ofta, säger rektor Katarina Lehrberg.
Den största månen, Titan, kommer inte finnas på någon skola, utan på Celsiustorget, intill 1700-talsastronomen Anders Celsius hus.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!