För fyra år sedan flyttade Erik Sjulander in i en mysig etta om trettio kvadratmeter på Vretgränd i Uppsala. När Hannah Wahlberg flyttade in ett halvår senare insåg de båda att de hade brist på förvaring. För att lösa problemet valde de till slut att bygga en säng med förvaring under.
– I dag finns det sängar med utdragslådor, men då fanns inte så mycket på marknaden. När vi kollade fanns det sådana lösningar för nittiosängar men inte större, berättar Hannah Wahlberg.
Den platsbyggda sängen sitter ganska högt upp på väggen för att ge maximalt med utrymme under sängstommen, där förvaras mestadels kläder.
Tillsammans med sin pappa byggde Erik Sjulander sängen i föräldrarnas lada – där det finns gott om plats för att snickra – för att sedan frakta den till lägenheten där den monterades fast. I ladan har Erik Sjulander och Hannah Wahlberg också hittat en hel del material, som verktygslådorna de målat om och lagt bestick i.
På väggen bakom sängens huvudända har Erik Sjulander och Hannah Wahlberg satt upp en planka som sänggavel. Plankan hittade de på Ikeas fyndavdelning.
– Jag tycker det är kul när man kan ta grejer och använda på ett sätt som det inte är mening, säger Erik Sjulander.
Även ovanför sängen finns en hel del hemmabygge; en hylla har Erik byggt av gamla lådor som Hannah hade under sin förra säng och en annan har han byggt av en drivplanka som de hittade i den uppländska skärgården.
– Vi tog hem den och tänkte att det kunde bli antingen en hylla eller en bänk. Vi har sett i inredningsmagasin att man kan göra så, berättar Hannah Wahlberg.
Men i framtiden kanske det blir något helt annat av plankan.
Eftersom det gick så smidigt att bygga sängen började Erik Sjulander och Hannah Wahlberg att skissa på en hörnsoffa.
– Vi har haft kompisar som har sovit över i soffan, vi ritade soffan lite så att man skulle få plats att göra det. Innan var vi lite oroliga över om det skulle vara skön, men det är soffan jag är mest nöjd med, säger Erik Sjulander.
Soffan består av lådor – som ger ytterligare klädförvaring – och måttbeställda dynor.
– Från början hade vi inget soffbord. Sen hittade vi en barstol på loppis som vi tog av sitsen på och satte dit en skiva i stället. Vi har lite miljötänk ändå – vi gör om saker i stället för att köpa allt nytt, berättar Hannah Wahlberg.
Varifrån kommer kreativiteten?
– Jag gillade att bygga när jag var liten, jag vet inte, men jag gillar det kreativa utloppet. Det är Hannah som kommer med flest idéer, hon är mest kreativ. Jag brukar snickra och Hannah målar, säger Erik Sjulander.
– Ja, jag målar och syr och ser potential i grejer som vi hittar på loppis. Erik har utmanat sig själv så himla mycket, han har gjort det här köket och nu ska han göra ett lantkök i sina föräldrars sommarställe, säger Hannah Wahlberg.
– Det handlar om att våga, det är inte rocket science, säger Erik Sjulander.
Köket är den del av bostaden som genomgått störst förvandling – det är helt nybyggt. En dörr och en del av väggen har tagits bort för att göra köket större.
– Det blev ett himla lyft. Köket var både mindre och sämre utrustat tidigare. Förut fick vi inte plats båda två där, nu är det mer socialt. Det är skönt för vi gillar båda två att laga mat, säger Erik Sjulander.
En smart lösning i köket är den långa köksskivan som går ut en bit i rummet och som gör att köksbänken också kan användas som köksbord. Där står två barstolar och ytan är lagom för frukostar eller mindre middagar.
– Bakom soffan har vi ett fällbord som vi ställer ut i mitten av rummet när vi har gäster, säger Hannah Wahlberg.
För att inte belasta golvytan alltför mycket har Erik Sjulander och Hannah Walhberg i stället utnyttjat väggarna med egendesignade hyllor.
– Men man får akta sig för att sätta upp för mycket på väggarna. Vi har haft vänner hemma som sagt att ”nu får ni inte sätta upp fler saker på väggarna”. Det blir lätt att man själv missar det, för att man gör lite i taget, säger Hannah Wahlberg.
Renoveringen av bostaden och det mesta av inredningen blev klart för ett och ett halv år och det märks att de båda trivs i sitt hem.
– När jag kommer in här känner jag att jag vill vara här, det är så mysigt även om det inte är trendigt, förklarar Hannah Wahlberg.
Lägenheten har ett så pass bra läge att det inte gör något att de är lite trångbodda. Dessutom har Erik Sjulander sina föräldrar i Tierp, dit de ofta åker på helgerna.
– Där åker vi längdskidor eller gör andra saker än de vi gör hemma, säger Erik Sjulander.
Framtidsvisionen är att köpa ett hus där de kan låta sin kreativitet ta form i fler rum än ett.
– Vi går och laddar för det, säger Erik Sjulander.
Till dess har de tid att fundera på vilket som är bäst – att bygga nytt eller renovera gammalt.