Egenodlade grönsaker lockade besökare till Ultuna

Het chilisås, morotskaka och rotfrukter i mängder. Ett varierat utbud och odlingskunskap lockade gäster när kooperativet Ultuna Permakultur höll sin årliga marknad under lördagen.

Max Whitman rör om bland de egenodlade betorna som till slut ska hamna i ett bröd tillsammans med andra godsaker för att bli baleadas.

Max Whitman rör om bland de egenodlade betorna som till slut ska hamna i ett bröd tillsammans med andra godsaker för att bli baleadas.

Foto: Oscar Söderman

Uppsala2022-10-08 19:00

Tre år i rad har kooperativet Ultuna Permakultur arrangerat sin höstmarknad på Lantbruksuniversitets campus. Årets upplaga avslutades på lördagseftermiddagen. Allt från potatis och majrovor till daikons var ute till försäljning.

– Hela ambitionen med vårat kooperativ är att skapa en modell för hur man kan öka naturvärdena i städerna och göra dem mer självförsörjande på mat, säger Max Whitman, som grundade kooperativet tillsammans med sin bror William, och fortsätter:

– Marknaden är lite av en uppvisning av den idén och konceptet.

undefined
Max Whitman har alltid varit intresserad av mat, men odling är ett nyare intresse. Om man vill börja odla själv så är hans främsta tips att man har en design och plan redan från start.

Majoriteten av produkterna ute till försäljning har odlats av Ultuna Permakultur. Resterande samlades in från lokala producenter av en annan ideell förening – matkooperativet UltiMat.

Under en frisk klarblå oktoberhimmel samlades en gedigen skara besökare och utforskade det helt ekologiska sortimentet. Allt från fermenterade, syltade och inlagda grönsaker till pinfärska grönsaker och rotfrukter lockade. Bland besökarna fanns familjen Lindert-Bergsten. De hade köpt varsin vegansk Baleadas. Den heta chilisåsen tillhörande den honduriska nationalrätten var en snackis under marknaden, Olof och Patrik Lindert-Bergsten vågade sig på den, Katja köpte en utan.

undefined
Veganska baleadas, som är honduras nationalrätt, lockade många, inklusive UNTs reporter.

– Det var gott, men lite starkt säger, säger sonen Olof Lindert-Bergsten.

undefined
Alla produkter som serverades under marknaden var ekologiska. När Olof, Patrik och Katja Lindert-Bergsten handlar frukt och grönt i butik så köper de så ofta som möjligt ekologiskt.

En annan gäst var Jonas Persson. Han är själv odlingsentusiast och lyssnade intresserat när William Whitman höll en guidad rundtur för att visa upp trädgården.

– Jag håller själv på med permakultur, så jag har en stor odling på min tomt, säger Jonas Persson.

undefined
Besökaren Jonas Persson från Knivsta är själv odlare och har en hobbyverksamhet där han bland annat säljer pumpor.

De tidigare åren har Ultuna Permakultur experimenterat med lite ovanligare odlingar som exempelvis vattenmelon, men i år höll de sig till ett mer klassiskt urval.

– Folk gillar det traditionella, de vill ha potatis, morötter och rödbetor. Även om vi har spännande produkter som daikons eller vindruvor så är det stapelprodukterna som lockar mest, säger Max Whitman.

undefined
Max Whitman rör om bland de egenodlade betorna som till slut ska hamna i ett bröd tillsammans med andra godsaker för att bli baleadas.

Förra årets marknad var lika välbesökt. Då sålde de grönsaker för 40 000 kronor. Pengarna som kom in under dagen ska återinvesteras i kooperativet.

– Vi har lagt oss efter butikspriserna som var på ekologiska produkter innan matinflationen. Min uppskattning är att det här är det billigaste sättet man kan handla ekologiska grönsaker i Uppsala just nu, säger Max Whitman.

undefined
Grönsaker, rotfrukter och örter. Saft och sylt. Mat och fika. Det fanns mycket att köpa under marknaden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!