Efterlyste ägare till nycklar – flera nappade

Åtminstone två personer fick tillbaka sina bilnycklar efter att polisen gått ut med en efterlysning på sociala medier. Och det kan bli fler liknande inlägg i framtiden.

Ägarna till ett helt gäng borttappade bilnycklar efterlystes på polisens Facebooksida. Åtminstone två av nycklarna kom fram till sina ägare efter inlägget.

Ägarna till ett helt gäng borttappade bilnycklar efterlystes på polisens Facebooksida. Åtminstone två av nycklarna kom fram till sina ägare efter inlägget.

Foto: Montage/Skärmklipp/Staffan Wolters/UNT Arkiv

Uppsala2019-11-05 16:58

"Toppeninlägg, återfått nyckel tack vare det!", skriver en person på polisens Facebooksida. Enligt Jonas Eronen, presstalesperson vid polisens region Mitt, kommer kommentaren från en av åtminstone två personer som tack vare inlägget fått tillbaka sin bilnyckel.
– I fredags var det två personer som fått tillbaka sina nycklar och ytterligare en handfull var inne och hoppades att deras nycklar var där, säger han.

I Facebookinlägget som publicerades i fredags bifogades tre bilder med sammanlagt ett femtiotal bilnycklar. Det var de nycklar som kommit in till polisens hittegodsavdelning och inte hämtats ut under augusti, september och oktober.
– Efter tre månader förstörs nycklarna och det är en väldig kostnad för bilägarna att koda om nycklarna om de inte hittar den som de tappat. Därför kändes detta som en bra idé, säger Jonas Eronen om det nya greppet.

Var inlägget lyckat?
– Om så bara en nyckel kommer till rätt ägare så ser jag det som lyckat.

Jonas Eronen tror att inlägg av den här typen kan få människor att förstå att många borttappade föremål lämnas till polisen och att det är värt att komma dit om man tappat något. 
Och det är inte uteslutet att det blir fler inlägg framöver.
– Just nu har vi ingen sådan rutin men det är inte omöjligt att det blir fler, säger Jonas Eronen. 

För att få ut din borttappade nyckel måste du kunna visa att bilen är din. Enligt Jonas Eronen har ingen försökt hämta ut en nyckel utan sådant bevis.

Polisens efterlysning gav napp.
Polisens efterlysning gav napp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!