Efterlyst företagare får pengar av staten

En före detta vd från Uppsala som är internationellt efterlyst kan varje månad kvittera ut tusentals kronor från svenska staten. Överåklagare Sven-Erik Alhem är mycket kritisk till vad som har hänt.- Det är tragiskt när övriga världen skrattar åt staten Sverige då man ger med ena handen och tar med den andra men inte får något.

Uppsala2007-11-11 22:07
I går berättade UNT om den 46-åriga före detta vd:n för CW Bygg AB i Uppsala som sedan tre år är häktad i sin frånvaro, misstänkt för grovt skattebrott. Han tros gömma sig i Brasilien.
Sedan 46-åringen försvann sommaren 2004 har han levt på olika pensionsutbetalningar från Försäkringskassan och ett privat försäkringsbolag motsvarade nästan 200 000 kronor om året.
Pengarna har betalats ut trots efterlysningen och trots en skatteskuld på 1,5 miljoner kronor.

Försäkringskassan följer bara reglerna. För att exempelvis pensionsutbetalningar till en brottsmisstänkt person ska kunna stoppas måste han eller hon vara frihetsberövad.
- Är personen i fråga häktad i sin frånvaro eller efterlyst men inte fysiskt på plats har vi inga lagliga möjligeter att hindra några utbetalningar, säger Catarina Svärd, jurist på Försäkringskassan.
Trots att mannen haft skatteskulder i åratal har kronofogden först för några veckor sedan börjat dra pengar från hans pension.
Enligt ett beslut i september har myndigheten börjat en ny utmätning av 46-åringens ersättningar från Försäkringskassan. Från den 17 oktober dras nu 2 122 kronor varje månad och han får därmed 7 000 kronor i månaden från staten.

Han har dessutom en privat pensionsförsäkring som ger honom nära 6 000 kronor i månaden.
- Vi kan bara uttala oss kring hur det fungerar generellt. Som försäkringsbolag är vi skyldiga att sköta utbetalningarna i enlighet med det försäkringsavtal som ingåtts, oavsett om personen i fråga är misstänkt för brott eller inte. Vi har ingen befogenhet att agera på annat sätt av etiska skäl. Det som däremot kan påverka utbetalningarna är om någon myndighet, till exempel en kronofogdemyndighet, åberopar en utmätning. I sådant fall kan utbetalningarna stoppas, säger Johan Sojde, privatmarknadschef på Länsförsäkringar i Uppsala.

Överåklagare Sven-Erik Alhem är mycket kritisk till att man inte har bättre insyn och kan samköra informationen i den här typen av fall.
- Det är tragiskt när övriga världen skrattar åt staten Sverige då man ger med ena handen och tar med den andra men inte får något, säger Alhem och fortsätter.
- Om alla myndigheter hade all information så skulle det underlätta för beslut och då skulle det inte gå lika lätt att leva ute i världen om man är efterlyst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!