Att inte ha råd att spela fotboll, åka på skolutflykt, eller byta ut fjolårets urvuxna vinterskor är en verklighet för drygt ett av tio barn i Uppsala kommun. Barnfattigdomen i Sverige ökar samtidigt som skillnaderna mellan välbeställda och ekonomiskt utsatta hushåll blivit större, visar en rapport från Rädda barnen 2012.
Uppsala ligger förhållandevis bra till jämfört med Sverige i stort, men det finns stadsdelar som är hårdare drabbade än andra – och som är i behov av större insatser och mer hjälp från kommunen – konstaterar Stina Fernqvist vid Uppsala universitets sociologiska institution, som kartlagt situationen för barn och unga i Gränby, Gottsunda, Stenhagen och Sävja.
Här är det vanligare än i andra områden att som barn växa upp i en familj med låg inkomst, som tvingas förlita sig på bostadsbidrag eller försörjningsstöd för att få ekonomin att gå ihop. Och resurserna är knappa – också hos frivilligorganisationerna.
– Det är ett ökat tryck på frivilligorganisationer i de här områdena. De tar i dag ett större ansvar för familjernas basbehov, som mat och kläder, trots att de inte får mer resurser än tidigare, säger Stina Fernqvist.
Problemet är komplext, påpekar hon, och både familjerna själva och de organisationer, förskolor och skolor som kommer i kontakt med de utsatta barnen efterlyser mer samarbete, hjälp och riktlinjer från kommunens sida.
Organisationerna vill att kommunen tar vara på deras erfarenheter och tillsätter mer resurser. På förskole- och skolnivå vill man ha en klar handlingsplan och riktlinjer för hur man ska identifiera och hantera barn i behov av särskild hjälp.
Men för många är en av de absolut viktigaste frågorna ungdomarnas rätt till fritidsaktiviteter på lika villkor. För även om det finns föreningar i stadsdelarna är det många av de utsatta ungdomar som inte hittar dit.
–Det handlar inte bara om ekonomi utan också på att satsa på att göra föreningarna tillgängliga och synliga. Det behövs tydligare initiativ och ökad samverkan mellan aktörer för att fler ska känna sig välkomna, säger Fernqvist.
Mohamad Hassan, ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, ser underlaget som ett avstamp för nya satsningar i områdena.
– Det kommer att bli fler riktade insatser i dessa stadsdelar nu när vi har detta svart på vitt. Uppsala ligger bra till, men det finns mycket kvar att göra, säger Hassan.