I källaren till den gula tegelskolan i Järlåsa var lyckan stor under måndagseftermiddagen. 11-årige Samuel Siverlind fick äran att klippa invigningsbandet tillsammans med Stig Bernsten som är chef för fritidsgårdsverksamheten i Järlåsa, Vänge, Tiunda och Stenhagen.
Efter att ha varit en träffpunkt som är öppen tre dagar i veckan under studiedagar får nu eleverna i årskurs fyra till sex i Järlåsa skola en fritidsklubb som är öppen fem dagar i veckan, både under skoldagar och lov. Två dagar i veckan kommer klubben att hålla till i skolans gympahall, där Upplands idrottsförening hjälper till med aktiviteter. Vad som görs under resten av tiden bestämmer fritidsledarna och barnen tillsammans. För att lära sig mer om demokratiskt bestämmande har klubben också startat en egen förening, Järlåsas pärlor, där pärlplattor och pärlor inhandlas efter beslut som fattas på regelbundna styrelsemöten.
– Det blir som en annan värld här. Det är en stark gemenskap och det finns vuxna som lyssnar, säger fritidsledaren Marwa Chebil.
Samuel Siverlind är, liksom nästan alla andra elever på mellanstadiet, en trogen fritidsbesökare. Drygt 90 procent av de cirka 50 eleverna har anmält sig till den frivilliga verksamheten. Det är tydligt att den betyder mycket för många. När det stod klart att Järlåsa skulle få en fritidsklubb - den sjuttonde av Uppsala kommun Vård och bildnings fritidsklubbar – grät flera av barnen.
– Vi skrek och gormade så det måste ha hörts ändå upp till klassrummen på högsta våningen. Jag blev så glad att jag hoppade runt, säger Samuel Siverlind.
Även föräldrarna har kämpat länge för att få en fritidsklubb berättar Katrin Berggren som är ordförande för Hem och skolaföreningen.
– Som förälder får man nästan panik – vad ska barnen göra på lovet? Man vill inte gärna lämna en 10-åring ensam hemma hela dagen när man jobbar. Det här är ovärderligt.
Efterlängtad fritidsklubb invigd
Invigningen av Järlåsa fritidsklubb firades med girlanger, applåder och ett högljutt tårtkalas.– Nu kan man gå hit och vara med polarna i stället för att gå hem och uggla, jublade 11-årige Samuel Siverlind.
Stig Bernsten får hjälp av Samuel Siverlind och Linnéa Ruste att klippa bandet.
Foto: Hans E Ericson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!