Oro för utsläpp av vedeldning i energikrisens spår

Det finns en oro för att de höga energipriserna ska leda till miljöfarliga utsläpp från vedeldning. Uppsala kommun planerar därför en informationskampanj till villaägarna.

Olof Öhlund säger att kommunen nu följer luftmätningarna noggrannare för att se om ökad vedeldning skapar problem.

Olof Öhlund säger att kommunen nu följer luftmätningarna noggrannare för att se om ökad vedeldning skapar problem.

Foto: Pressbild

Uppsala2022-11-06 12:00

Det är rykande åtgång på braskaminer i spåren av energikrisen, vilket UNT berättat om tidigare. Men det finns ett glapp mellan villaägarnas förväntningar om att kaminen ska minska uppvärmningskostnaden, och myndigheternas bild av att braskaminerna endast är till för trivseleldning, inte en värmekälla till huset. En trivselbrasa max två gånger i veckan lyder rekommendationerna.

För även om många ser vedkaminen som ett både ekonomiskt och miljövänligt sätt att bidra till uppvärmningen av huset så är det också en källa till luftföroreningar, framför allt i tätorter.

Olof Öhlund, inspektör på miljöförvaltningen i Uppsala, säger att kommunen noggrannare följer mätningarna av framför allt små partiklar, PM2,5, nu när eldningssäsongen dragit i gång.

– Vi planerar en informationskampanj, framför allt till villaägare. Även om vedkaminer inte är gjorda för att värma villor så ser vi vad som händer i omvärlden i takt med de höjda elpriserna. Därför försöker vi förebygga de problem som kan uppkomma, säger Olof Öhlund.

Förutom partiklar leder vedeldningen även till utsläpp av en mängd kolväten, bland annat bens(a)pyren. Halterna av kolväten mäts normalt inte i Uppsala. SLB-Analys, den enhet som mäter luftföroreningar i bland annat Uppsala, gjorde särskilda mätningar i ett antal utvalda villaområden i Stockholm, Södermanland och Gävleborg under 2017 och 2018. 

Syftet med mätningarna var att kartlägga vedeldningens bidrag till luftföroreningarna. Resultaten visade dock att brasorna då inte gav ett så stort bidrag till föroreningarna som man tidigare trott. Enligt de senaste uppskattningarna beräknas ändå långvarig exponering för utsläppen från vedeldning leda till omkring 700 förtida dödsfall om året i Sverige.

Planen är nu att göra nya luftmätningar i liknande områden med många vedkaminer för att se om det ökade fokuset på energipriser har lett till ökad eldning och därmed högre utsläpp.

I Uppsala finns inga mätstationer i villaområdena. Olof Öhlund hoppas att de uppföljande mätningar som ska göras av SLB-Analys kommer att ske i något av Uppsalas villaområden. Men en indikation får man även från den mätstation som mäter bakgrundshalter vid Dragarbrunnstorg.

– Mindre partiklar färdas längre sträckor. Och om det uppstår ett problem under eldningssäsongen så fångar vi upp det där, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!