Efterfrågan på ekologisk mat ökar - Brist på vissa varor
Efterfrågan på ekologiska livsmedel har ökat så snabbt den senaste tiden att det blivit brist på vissa varor, bland annat ägg, grönsaker och mjölk.
Anders Svahn, grundare av Ekobeställarna i Uppsala, lämnar ut knäckebrödet som Birgitta Wennström beställt.
Foto: Pelle Johansson
Till följd av efterfrågan lokal har ett nytt företag bildats Uppsala som fungerar som länk mellan konsumenter och lokala, ekologiska bönder.
Principen för Ekobeställarna är enkel, medlemmarna väljer vad de vill köpa, gör beställningen via internet och kommer till ett utlämningsställe en gång i månaden. Då finns bönderna där med sina produkter; kött, grönsaker, gryner och mjöl.
På Hamnplan i centrala Uppsala kommer konsumenterna i strid ström och hämtar sina varor och pratar med odlarna och köttbönderna.
Vid en minibuss dekorerad med glada grisar står Tommy Öhman från Åloppe och delar ut förbeställt kött han styckat eller malt för någon timme sedan. Köttet kommer från den ekonomiska föreningen Upplandsbondens, ett samarbete mellan lokala ekologiska bönder. Allt är vakuumförpackat och Tommy Öhman berättar noga för varje köpare hur länge köttet håller och hur det ska hanteras.
- Med stekarna till exempel ska man vänta tills bäst före-datum på förpackningen närmar sig, för mörningens skull. Om man fryser in det direkt avbryts den processen.
Ingmar Hollsing är ny kund. Han köper köttfärs, grönsaker, mjöl och gryn.
- Det känns viktigt med ekologiskt och för mig personligen är det också viktigt med glada grisar, att veta att djuren haft det bra, säger han och klappar bilen med de målade grisarna.
- Då får det vara något dyrare, tillägger han.
Susan Paget är rutinerad kund, hon har hängt på Ekobeställarna från starten i våras. Hon har erfarenhet av en konsumentförening i Storvreta, Storbetan, som startade på 80-talet men som nu är saligen avsomnad.
- Det är skönt att det här kommit igång. Tidigare åkte jag till en gård och köpte direkt av bonden.
Hennes dotter Karin Wallén skrev tillsammans med en kompis på gymnasiet en vegetarisk kokbok inriktad på ekologisk mat. Det var snart nio år sedan och då var det svårt att få tag på vissa ingredienser. Ekologiska kryddor t ex fanns nästan inte alls. Nu är utbudet ett helt annat, konstaterar hon.
- Men det vi hittar här är ekologiskt och dessutom lokalt, det är det allra bästa, säger mamma Susan Paget och visar sina nyss uthämtade kassar.
För Emma Svensson är det första gången hon handlar via Ekobeställarna.
- Vi har en bebis hemma, då känns det extra viktigt att äta mycket ekologiskt, säger hon.
Birgitta Wennström har köpt ekologiskt knäckebröd från Vattholma och dessutom havregryn. Hon och maken är ekobönder själva, så något mer behöver hon inte köpa.
Anni Josephson är också nöjd kund.
- Det här är toppen. Produkterna är bra och det känns bra att kunna uppmuntra de lokala producenterna. Priset är inte ett dugg smärtsamt, säger hon.
Ulrika Ivergård är tillsammans med sin man lammproducent och grönsaksodlare i Valö, Östhammar. I dag har hon bland annat morötter, potatis, lök, olika sorters betor och sallad i sina påsar. Hon uppskattar särskilt direktkontakten med konsumenten här på Hamnplan.
- Att få träffa nöjda kunder, det är ju därför man odlar. Det här är bra för alla, konsumenterna får vad de vill ha och vi får sälja, säger hon.
Ingvar Pettersson från Sala har gryn och mjöl i sin last.
- Det här är en kul grej, som jag tror på, den kommer att växa. Det är ett bra alternativ till butikerna, som det är nu är konsumenterna styrda av de stora livsmedelskedjorna.
Ekobeställarna startade i liten skala i våras och har nu 90 medlemmar i Uppsala. Företaget finns också i Göteborg. Där har man nästan 1 200 medlemmar och ett tiotal utlämningsställen. Leif Strand är den som för några år sedan startade det hela. Det började faktiskt vid gungorna i Majorna. Leif Strand hade just blivit pappa och märkte att det var svårt att hitta ekologiska varor, trots att han bodde nära Sveriges mest välsorterade ekobutik.
- Där fanns oxfilé när man sökte köttfärs och köttfärs när man ville ha oxfilé. Jag höll på att bli tokig.
Han pratade med andra föräldrar i lekparken och upptäckte att de upplevde samma problem. På den vägen är det. Nu arbetar han i princip heltid med företaget, för en tiondels lön, som han säger.
- Det här är ingen gyllene affärsidé, men det ger många stjärnor i himlen.
Anders Svahn är tillsammans med Jenny Thor initiativtagare till Ekobeställarna i Uppsala. Han är medveten om att han knappast kommer att skära guld med täljkniv.
- Men jag har alltid varit intresserad av miljö och mat. Här känner jag att jag verkligen gör något för miljön. Och jag kan ge mina ungar giftfri mat, säger Anders Svahn.
Principen för företaget är att varorna ska vara producerade inom 25 mils radie från tätorten och att de ska vara ekologiska. Ibland görs undantag från närhetsprincipen, berättar Leif Strand i Göteborg.
- Vi hade en bedrövlig säsong för grönsaker här på Västkusten, medan den var underbar i Östhammar.
Så han kom hem med en bil fullastad med grönt från Uppland.
FAKTA
Vågen av efterfrågan på ekomat startade förra året och har inte avtagit, tvärtom. Coop rapporterar att deras ekoförsäljning ökat med 18 procent hittills i år. Konkurrenten Ica ökar ännu mer, 30 procent.
Omkring 19 procent av all odling i Sverige ekologisk, även om inte allt är krav- eller EU-certifierat. För köttproduktionen är siffran lägre, fem procent av allt lamm och nötkött är ekologiskt och bara en procent av fläskköttet.
Av de svenska äggen är 6,5 procent ekologiska.
- Det betyder att 350 000 höns får leva ett naturligare liv, säger Dirk van der Krogt.
Bakom den ökade efterfrågan finns bland annat offentliga kök. Riksdagen har satt som mål att 25 procent av maten i skolor och sjukhus ska vara ekologisk år 2010, ett beslut som väntas leda till en fördubbling av marknaden för ekologiska produkter.
Vågen av efterfrågan på ekomat startade förra året och har inte avtagit, tvärtom. Coop rapporterar att deras ekoförsäljning ökat med 18 procent hittills i år. Konkurrenten Ica ökar ännu mer, 30 procent.
Omkring 19 procent av all odling i Sverige ekologisk, även om inte allt är krav- eller EU-certifierat. För köttproduktionen är siffran lägre, fem procent av allt lamm och nötkött är ekologiskt och bara en procent av fläskköttet.
Av de svenska äggen är 6,5 procent ekologiska.
- Det betyder att 350 000 höns får leva ett naturligare liv, säger Dirk van der Krogt.
Bakom den ökade efterfrågan finns bland annat offentliga kök. Riksdagen har satt som mål att 25 procent av maten i skolor och sjukhus ska vara ekologisk år 2010, ett beslut som väntas leda till en fördubbling av marknaden för ekologiska produkter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!