Nyligen beslöt Uppsala tingsrätt att en mycket brottsaktiv 24-årig Uppsalabo ska få behålla 81 000 kronor som polisen tagit i beslag från honom. Kammaråklagare Thomas Forsberg är starkt kritisk och planerar att överklaga beslutet till hovrätten.
Bakgrunden är en händelse den 27 augusti i fjol. 24-åringen, som är en ledande person bland Uppsalas kriminella, körde på E4 utan körkort.
I höjd med Uppsala försökte en polisbil stoppa 24-åringen, men istället inleddes en biljakt med hastigheter på 260 km/t. Förföljandet fortsatte i hög fart genom Storvreta där 24-åringen voltade in i en trädgård.
I 24-åringens ägo hittade polisen 81 000 kronor, varav merparten låg i den kraschade bilen, och pengarna togs i beslag.
Mannen åtalades senare för en rad brott, bland annat mordförsök och grovt narkotikabrott. Enligt polisen hade 24-åringen vid ett tillfälle innan kraschen kört bilen när det fanns fem kilo cannabis i fordonet.
Genom ett så kallat förverkande kan staten beslagta pengar som utgör vinster från kriminalitet. Under rättegången mot 24-åringen begärde åklagaren därför att de 81 000 kronorna skulle förverkas.
24-åringen å sin sida hävdade att han bara förvarat pengarna åt en person som han inte ville namnge.
I rätten framhöll åklagaren att mannen lever på brott och omöjligt kunde ha skaffat 81 000 kronor på laglig väg. Under de senaste åren har 24-åringen haft noll kronor i taxerad inkomst.
Enligt tingsrätten talade mycket för att kontanterna kom från brottslig verksamhet. Men mannen friades från anklagelserna om narkotikabrott. I och med att han inte dömdes för något brott där pengarna kunde misstänkas utgöra brottsvinster, beslöt domstolen att kontanterna skulle återlämnas till 24-åringen.
Det hela slutade trots allt med att mannen blev av med pengarna. Orsaken är att han hade skulder i form av bland annat skadestånd till privatpersoner och Kronofogden lade beslag på kontanterna.
Thomas Forsberg uppger att han ändå planerar att överklaga till hovrätten, som en principsak.
– Det mest effektiva vapnet vid grov brottslighet är att eliminera pengarna. Narkotika kommer hela tiden in i landet och är mycket svårt att stoppa och då kan man istället gå på pengarna.
I fjol begärde åklagare i Uppsala förverkande på 4,6 miljoner kronor i 29 ärenden. Det finns inte statistik som visar hur ofta tingsrätten beviljade åklagarnas krav på förverkande.